Oštre reakcije na izjavu Vučića

Kosovski zvaničnici oštro su reagovali, na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je slučaj Račak fabrikovan, ističući da se mir i pomirenje ne mogu graditi negiranjem zločina.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi, poručio je, da se mir, pomirenje i pravda ne mogu graditi na osnovu negiranja zločina.
"Zvaničnici iz Srbije negiraju neke od najgorih zločina nad civilima koji su se dogodili u Evropi, a koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju potvrdio, poput Račka. Srpska genocidna politika se ne može braniti. Oni se moraju odreći nje", napisao je Thaçi na Twitter nalogu.
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Ramush Haradinaj, istakao je da je masakr u Račku zaludeo svijet 1999. godine.
"Masakr u Račku zaludeo je svijet 1999. godine. Vučićeva izjava negiranja, dokazuje da Srbija institucionalno čuva Miloševićev genocidni mentalitet. Šokantno kako takozvani "predvodnik EU" gaji etničku mržnju i minimizira šanse za mir i pomirenje u regionu", napisao je Haradinaj na svom Twitter nalogu. 
Vršilac dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova Behgjet Pacolli, takođe je oštro reagovao na izjavu predsjednika Srbije.
"Sramotna je izjava Vučića da je masakr u Račku izmišljen. To je težak zločin protiv čovečnosti od strane srpske policije i vojske. Zapovednika jedinice koja je počinila masakr Gorana Radosavljevića, štiti njegov prijatelj Vučić", napisao je Pacolli na Twitter nalogu.
Pacolli je dalje naveo da ako Srbija želi da se pridruži Zapadu ona mora da se pozabavi svojom prošlošću i procesuira odgovorne. 
Politika negiranja zločina se mora osuditi, rekao je Pacolli i pozvao EU i američku ambasadu na Kosovu da izađu protiv poricanja slučaja Račak. 
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je zastrašujućim to što je Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao da je izmišljen.
"Svi članovi Srpske liste ponoviće isto, i ja ponavljam sada, fabrikovani zločin u Račku, gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler Voker", rekao je Vučić.