Neue Zürcher Zeitung

"Većina kosovskih Srba se ne identifikuje sa državom pa ni sa njenim simbolima, a albanska većina stanovništva iskazuje patriotska osjećanja najradije dvoglavim orlom svih Albanaca", piše Neue Zürcher Zeitung.

"Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i mandatar za premijera Kosova Albin Kurti retko su u nečemu saglasni. Ali su donedavno to bili u odbijanju kosovske zastave“, piše Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
"Nikako crveno-crno i bez prokletih orlova", tako je, prema urbanoj legendi iz Prištine, američki ambasador 2007. dao uputstva za zastavu Kosova, navodi se u tekstu. Zbilja, na konkursu za idejno rješenje je navedeno da treba izbjeći sličnost sa zastavama Albanije ili Srbije kako bi se naglasila samostalnost.
Te kriterijume je ispunila zlatna kontura teritorije Kosova na plavoj pozadini, sa šest bijelih zvjezdica iznad.
"Zastava je uvijek bila sporna", piše novinar NZZ Folker Pabst. "Većina kosovskih Srba se ne identifikuje sa državom pa ni sa njenim simbolima, a albanska većina stanovništva iskazuje patriotska osjećanja najradije dvoglavim orlom svih Albanaca."
"Prošle godine je plan razmjene teritorija između Kosova i Srbije izbacio u prvi plan šta bi to značilo za zastavu. Na posletku, tako bi se promjenila i kontura teritorije. Ali trenutno ne izgleda da će se to desiti", piše NZZ.
Ipak, dodaje se u tekstu, o zastavi se i dalje govori. "Vjerovatni budući premijer Aljbin Kurti je do nedavno odbijao kosovske državne simbole baš kao i član Ustava koji zabranjuje priključenje Kosova nekoj drugoj državi – dakle stvaranje Velike Albanije.“
Autor opisuje nedavni događaj kada je Kurti u partijskoj centrali Samoopredjeljenja primio ambasadora Velike Britanije – u pozadini je bila samo zastava Albanije. "Srpski predsjednik Vučić se odmah javio za riječ putem Twittera. Vučićevo pitanje bremenito značenjem bilo je u kojoj je to zemlji Kurti pobjedio na izborima. Twitter-zajednica je oštro uzvratila pitanjem da li bi Vučiću bila draža zastava Kosova čiju nezavisnost Srbija još nije priznala."
Kurti je, dodaje švicarski list, nakon izborne pobjede rekao da priznaje zastavu Kosova i da ima važnijih stvari od dekoracije u kancelariji premijera. "Pa ipak, kosovska zastava ostaje barjak na vetrometini“, piše NZZ.