Nastaviti dijalog

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer kaže da bi Kosovo i Srbija za pregovarački sto trebalo da se vrate pre lokalnih izbora u Srbiji najavljenih za proleće sledeće godine.

„Kada je reč o političkim kalendarima na Kosovu i u Srbiji, sad je otvoren prozor za mogućnost da se vrate pregovorima i ostvare napredak. Izbori su u Srbiji verovatno sledećeg proleća i važno je da se pregovori nastave pre, jer izborni ciklus to otežava“, kaže Palmer.

Nastaviti dijalog

Pregovori Beograda i Prištine su na „pauzi“ od novembra prošle godine, kada je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Očekivalo se da će pomak biti napravljen 1. jula u Parizu na samitu na kom je predstavnike zapadnog Balkana trebalo da ugoste predsednik Francuske Emmanuel Macron i kancelarka Nemačke Angela Merkel.
Ipak, nedelju dana uoči samita, saopšteno je da je sastanak otkazan. Zvaničnici Beograda i Prištine razmenili su uzajamne optužbe za propali pokušaj vraćanja za pregovarački sto.
Palmer za BBC na srpskom kaže da je potrebno naći način da se Priština i Beograd vrate za pregovarački sto.
„Takse koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine bi trebalo ukinuti i nastaviti dijalog.“
Ipak, ne odgovara direktno na pitanje može li ovaj ili sledeći Vidovdan ponovo biti istorijski kada je reč o pitanju Kosova.
„Nadam se da dve strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to desiti što pre, ali ne bih davao neke vremenske okvire za to. Sve zavisi, koliko će obe strane biti spremne da nastave tim putem – prvo da se vrate pregovorima, a zatim da postignu sporazum“, ističe Palmer za BBC na srpskom.
SAD su tu, kaže, kao partner koji podržava proces i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođu.
„To je njima u interesu, a u interesu je i celom regionu, EU i SAD.“
Slične poruke imao je i sa terena, kada je sredinom juna posetio Prištinu i Beograd i sreo se sa brojnim zvaničnicima.
Tokom posete Kosovu poručio je da je najbolje rešenje obostrano priznanje, kao i da je na Beogradu i Prištini da „odluče i saglase se“ da li će budući sporazum o normalizaciji odnosa uključiti i pitanje demarkacije granica.

Neposredni srpski i diplomatski engleski

Odlaganje sastanka u Parizu, analitičari iz Sjedinjenih Država i Srbije videli su kao priliku da se Vašington značajnije uključi u dijalog.
Palmer za BBC na srpskom kaže da se format pregovora verovatno neće menjati i da Vašington ni na koji način nije uticao na odlaganje sastanka u Parizu.
„Amerika podržava taj proces, mi nismo deo pregovora, ali podržavamo dijalog koji predvodi EU od samog početka.“
Kaže da su predstavnici Sjedinjenih Država obema stranama saopštili stavove Vašingtona i dodaje da rade sa svim značajnim političkim predstavnicima i u Beogradu i Prištini.
„Mi ohrabrujemo vlasti u Prištini da urade ono što je neophodno za nastavak dijaloga, kao što i sa vlastima u Beogradu razgovaramo o parametrima dogovora“.
U neformalnom razgovoru Palmer je neposredan i odlično govori srpski – sa svim padežima.
Tek u zvaničnom delu „otkrije“ se pravi školovani diplomata – učtiv i odmeren.
Neposredno pre razgovora za BBC list Danas je objavio da bi novi šef pregovaračkog tima, ukoliko dođe do promene formata pregovora i Amerika se uključi u dijalog, mogao da bude iskusni diplomata poput Palmerovog šefa Filipa Rikera.
Komentarišući te navode, tvrdi da je upućen samo toliko.
„Znam samo što sam pročitao u novinama, ali tad sam prvi put za to čuo.“