Đoković povećao prednost

Na najnovijoj ATP listi koja je objavljena danas Roger Federer se više ne nalazi među deset najboljih tenisera svijeta.

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković ovog ponedjeljka započeo je 343. sedmicu na vrhu ATP liste i time nastavio da poboljšava svoj rekord.

Sada ima 11.430 bodova, 1800 više od drugoplasiranog Danila Medvedeva, što je značajno veća razlika u odnosu na prethodnu sedmicu.

Ruski teniser je imao priliku da ugrozi Đokovićevo mjesto, ali je podbacio u Indijan Velsu i sada je izvijesno da će Srbijanac biti na čelu liste najmanje do 22. novembra.

Federer je od danas 11. na svijetu, što je prvi put nakon pet godina i tek drugi put u posljednjih 19 godina da Švicarac nije u Top 10.

Rogera, koji je posljednji meč odigrao su preskočili Poljak Hubert Hurkacz i Norvežanin Casper Ruud.

Federer je 2020. godine imao dvije operacije na desnom koljenu, a ove godine je odigrao 13 mečeva. Posljednji put na terenu je bio u četvrtfinalu Wimbledona 7. jula kada je izgubio u četvrtfinalu upravo o Hurkacza, te je završio sezonu zbog bolova u koljenu.

Među najboljih deset tenisera svijeta desila se jedna zanimljiva promjena. Rafael Nadal, iako ne igra od augusta, je prestigao Rusa Andreja Rubljova i zauzeo peto mjesto.