POSTAVIO ROK

Vlasnik WBC pojasa prvaka u teškoj kategoriji Tyson Fury dao je rok od sedam dana zainteresiranim promotorima za prikupljanje novca za njegovu borbu protiv Oleksandra Usyka za objedinjavanje svih najvažnijih titula u boksu.

U subotu je Usyk pobijedio Anthonyja Joshuu i zadržao sve pojaseve u WBA, IBF i WBO organizacijama, koje uz WBC čine "pet veličanstvenih".

Još od 2000. godine i ere dominacije Lennoxa Lewisa nijedan bokser nije u svom vlasništvu držao svih pet najvažnijih pojaseva, a ljubitelji boksa priželjkuju da se to desi sada, odnosno da Fury i Usyk uđu u ring.

Fury je nakon pobjede u aprilu protiv Dilliana Whytea, kojom je zadržao WBC naslov, poručio da odlazi u penziju, no sada je poručio da je spreman promijeniti svoju odluku.

No, zainteresirani za organizaciju borbe između 34-godišnjeg Britanca i godinu dana starijeg Ukrajinca moraju požuriti s ponudom, jer je Fury dao rok od sedam dana da se prikupi novac koji je potreban za organizaciju događaja, a radi se o 500 miliona funti.

Većinu tog novca bi Fury i Usyk podijelili između sebe, dok bi preostali novac bio utrošen u spektakularnu organizaciju događaja.

"Poručujem svima koji žele organizirati borbu da im dajem čitavih sedam dana, do 1. septembra, da nabave novac, a ako to ne učine - zahvaljujem, bilo je čudesno, ja sam u penziji. Sve ponude moraju biti poslane mom advokatu u pismenom obliku i uz dokaz o solventnosti, pa neka igre počnu", poručio je Fury.