Problemi zbog koronavirusa

Kina je u danas otkazala planove za prodaju karata za Zimske olimpijske igre u Pekingu, pošto je broj slučajeva COVID-19 u zemlji dostigao najviši nivo od marta 2020.

Organizatori su rekli prošle godine da na Igrama neće biti međunarodne publike, dijelom i zbog karantina u trajanju od više sedmica, ali su obećali da će dozvoliti domaću publiku, prenosi AFP.

Ali ti planovi su odbačeni u ponedjeljak jer je Kina prijavila 223 nove infekcije samo tri sedmice prije početka Zimskih olimpijskih igara.

- Kako bi se zaštitilo zdravlje i sigurnost osoblja i gledatelja vezanih za Olimpijadu, odlučeno je da se prilagodi prvobitni plan prodaje ulaznica javnosti i (umjesto toga) da se organizuje za gledatelje da gledaju Igre na zadatoj lokaciji - navodi organizator Olimpijskih igara u Pekingu u saopćenju.

Nejasno je kako će ova publika biti odabrana, po kojem principu i da li će morati u karantin prije ili poslije Igara.

Kina, gdje se virus prvi put pojavio krajem 2019. godine držala se stroge nulte politike koronavirusa čak i kada se ostatak svijeta ponovo otvorio.

Ali njen pristup je posljednjih sedmica bio pod stalnim pritiskom s višestrukim klasterima virusa u ključnim područjima, uključujući luku Tianjin i južnu industrijsku regiju Guangdong.

Sportisti i zvaničnici su već počeli da pristižu u prijestonicu uoči Igara, odmah ulazeći u strogo kontrolisani balon koji ih odvaja od ostatka stanovništva.

Nakon što je tokom vikenda u Pekingu otkriven lokalni slučaj vrlo zaraznog soja omikron, vlasti su također pooštrile propise za dolaske iz drugih dijelova Kine.

Glavni grad sada zahtijeva negativan test prije putovanja i naknadni test nakon ulaska, a stanovnike se poziva da ne napuštaju grad za predstojeće praznike lunarne Nove godine.

Zatvorena su i neka turistička mjesta.

Visoki zdravstveni zvaničnik rekao je stanovnicima da izbjegavaju kupovinu robe iz inostranstv nakon što je naveo da se lokalni slučaj zaraze mogao dogoditi i nakon dostave međunarodne pošiljke.

Zaražena žena u Pekingu nije putovala niti je imala kontakt sa drugim zaraženim osobama, saopćile su vlasti dok su testirale 13.000 ljudi koji žive ili rade u istom području.

Zdravstveni zvaničnik Pang Xinghuo rekao je novinarima da je virus pronađen na površini pisma koje je zaražena osoba dobila iz Kanade.

Fena