Kamila Valijeva

Petnaestogodišnja ruska umjetnička klizačica Kamila Valijeva, upletena u dopinški skandal na Zimskim olimpijskim igrama, branila se na saslušanju tvrdnjom da je greškom uzela lijek za srce njenog djeda, rekao je u utorak dužnosnik MOO-a.

Valijeva je iznijela taj argument na saslušanju pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) o tome treba li joj dopustiti nastavak natjecanja u Pekingu, rekao je Denis Oswald, stalni predsjedavajući Disciplinske komisije Međunarodnog olimpijskog odbora.

“Njen argument je bio da se ova kontaminacija dogodila miješanjem s proizvodom koji je uzimao njen djed”, rekao je Oswald.

Ranije je MOO na konferenciji za novinare rekao da Valijevin “B” uzorak tek treba analizirati uprkos početnom pozitivnom rezultatu.

Tinejdžerki je CAS odobrio da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji u utorak nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Valijeva je testirana na svojem državnom prvenstvu 25. decembra, ali pozitivan test na zabranjeni lijek za anginu otkriven je tek 8. februara, nakon što se već takmičila na Igrama u Pekingu.

“Ovi protekli dani su mi bili jako teški. Kao da nemam više emocija. Sretna sam što ću ipak klizati, ali sam istovremeno emocionalno umorna”, kazala je Valijeva za rusku TV.

Ako Valijeva završi među prva tri u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, dodjela medalja neće se održati tokom ovih Igara. MMO je objasnio kako će se “radi pravednosti među sportašima” čekati da se utvrdi ili ne utvrdi je li ili nije postojalo kršenje antidopinških pravila kod Valijeve, što obično traje nekoliko mjeseci, kako bi odredilo postolje timski događaj.