Kamila Valieva

Kamila Valieva (15), ruska klizačica, prije tri dana je ušla u istoriju Olimpijskih igara i sporta općenito. Osvojila je ekipno zlato kao prva žena koja je uspjela izvesti četverostruki skok na Igrama. To joj je uspjelo čak dva puta. Uz zvuke Ravelovog Bolera izvela je četverostruki salhov, pa kombinaciju četverostrukog i trostrukog tulupa, da bi na kraju pokušala još jedan četverostruki tulup koji ipak nije uspela izvesti, ali je trijumf okrunila trostrukim akslom.

Valieva je izvela dva savršena četverostruka skoka u finalu. Pokušala je napraviti i treći, ali je pala. Na kraju je osvojila zlatnu medalju s ukupno 178.92 boda. Međutim, noćas su ruski mediji, ali i Inside the Games objavili da je Valieva bila pozitivna na doping testu koji je obavila prije epohalnog trijumfa. Ona je pala na testu jer joj u krvi pronađen zabranjeni lijek Trimetazidin. Uzima se za liječenje srčanih problema, navode ruski Čempionat i Sport ekspres.

Međutim, taj medikament također povećava izdržljivost te poboljšava protočnost krvi. Međunarodni olimpijski komitet je do daljnjeg odgodio svečanost dodjele nagrada zbog pravnih konsultacija koje će se najranije okončati danas.

Inside the Games ističe, dakle, da je Valijeva test napravila prije pekinških Igara. Međutim, ona po Svjetskom anti-doping pravilniku spada u “zaštićene osobe”. Po njemu, sportaši koji nemaju 16 godina “ne mogu biti službeno proglašeni krivima za anti-doping prekršaj’. Zato će Valieva, ako bude proglašena krivom, vjerovatno dobiti blažu kaznu od najstrožih.