PRED 22.000 NAVIJAČA

Tampa Bay Buccaneersi pobjednici su 55. izdanja "Super Bowla", finala doigravanja američke profesionalne lige u američkom fudbalu (NFL) nakon što su na Raymond James stadionu u Tampi pred 22.000 gledalaca pobijedili branioce naslova Kansas City Chiefse sa 31:9.

Ovo je za Tampa Bay drugi naslov u historiji, a briljirao je Tom Brady, koji je u 44. godini osvojio sedmu titulu u karijeri.

Brady je izvrsnim nastupom peti put postao najkorisniji igrač finala. S druge strane bio je 25-godišnji bacač Kansas Cityja Patrick Mahomes, koji je svojim partijama u protekle tri sezone već postao zvijezda lige, ali Brady je hirurški preciznim učinkom dokazao da postoji samo jedan "kralj bacača".

Ovaj duel, zbog velike razlike u rezultatu, nije se svrstao među najzanimljivije u historiji. Međutim, bio je poseban i najčudniji ikad zbog pandemije koronavirusa.

Samo trećina stadiona bila je popunjena, a na tribinama je bilo oko 7.500 zdravstvenih radnika koje je pozvao NFL i tamo im zahvalio na spašavanju života u borbi protiv koronavirusa.

Uprkos svim ograničenjima i zabranama, finale Super Bowla nije prošlo bez tradicionalnog koncerta u poluvremena. Pop zvijezda The Weeknd nastupio je bez drugih pjevača, što je ranije bila dradicija. Američki mediji njegov nastup ocijenili su dobrim, ali ne posebnim.

Vrijedi istaknuti i da su u NFL-u tokom sezone uradili čak milion testiranja na koronavirus.




Izvor: Faktor