Koji se vama najviše dopada?

Na pola puta najveće godišnje utakmice u američkom fudbalu, Super Bowl nam donosi sjajan trenutak u poluvremenu.

Super Bowl sve više postaje jedan od najiščekivanijih kulturnih događaja u SAD-u i širom svijeta. U samo 15 minuta, jedan od najvećih pjevača na svijetu ima zadatak da očara gledaoce.

Dakle, dok se Usher priprema za svoj nastup na Super Bowlu, u kojem će snage odmjeriti San Francisco 49erse i Kansas City Chiefs, mi ćemo se osvrnuti se na 10 najboljih nastupa u historiji Super Bowla.

Michael Jackson (1993.)
Uvodni vizuelni prikazi na poluvremenu Super Bowl emisije Michaela Jacksona iz 1993. mogli bi se koristiti danas. Njegov nastup nije izgubio ništa od svoje magije u decenijama od tada.

Za početak, Jackson je stajao nepomično 90 sekundi dok je gomila urlala oko njega, prije nego što je konačno prekinuo tišinu legendarnim pjesmama "Billie Jean" i "Black Or White".

Prince (2007)
Nastup Princea na Super Bowlu 2007. godine mnogi smatraju najboljim.

Spojio je Dylanovu All Along the Watchtower, We Will Rock You grupe Queen i Best of You Foo Fightersa s vlastitim hitovima da bi sve doveo do erupcije s briljantnom izvedbom Purple Rain i spektakularnom solažom na kiši.

Brucea Springsteena & E Street Band (2009)
Lista bez sveameričkog junaka Brucea Springsteena bila bi nezamisliva. Tim više jer The Boss je odradio još jedan od svojih šefovskih nastupa čiju je višesatnu energiju savršeno sabio u samo 14 minuta fenomenalnog performancea tijekom kojeg je energično ispalio hitove Tenth Avenue Freeze-Out, Born to Tun, Working on a Dream i Glory Days.

Madonna (2012)
Madonnin nastup u poluvremenu Super Bowla podsjetio je publiku zašto je istinska kraljica pop muzike. Madonna i njena mnogobrojna ekipa gladijatora, akrobata, navijačica, bubnjara i gospel pjevača napravili su pravi spektakl na poluvremenu Super Bowla.

Madonna je na stadion Indianapolis ušla u stilu Kleopatre, a pratila ju je "vojska" plesača odjevenih u crne i zlatne oklope. Show je otvorila pjesmom "Vogue", a zatim su uslijedile "Music", "Express" "Yourself"...

Beyonce (2013)
Nastup Beyonce je bio toliko spektakularan da je izazvao tehničke probleme pa su nedugo nakon showa "krepala" sva svjetla na stadionu i izazvala zamračenje koje je trajalo 33 minute i 55 sekundi.

Pojedinci tvrede da je ovo najbolji Super Bowl nastup svih vremena, ali zasluge se nepravedno pripisuju isključivo Beyonce iako su joj podršku davale njezine kolegice Kelly Rowland i Michelle Williams s kojima je izvela neke od najvećih hitova R&B grupe Destiny's Child.

Svaki muzički nastup na Super Bowlu ostane upamćen po nekom posebnom detalju, a nastup Beyonce iz 2013. godine osim po sjajnoj izvedbi, postao je prepoznatljiv po fotkama i memovima koji su nastali te večeri.

Katy Perry (2015)
Na vrhuncu svoje karijere, Katy Perry, zajedno sa plesačima obučenim u metalne šahovske figure, napravila je spektakularan show.

Na poluvremenu nastupila je Katy Perry koja je oduševila sve prisutne inovativnošću, scenskim nastupom, izgledom i pjevanjem. Perry je promijenila nekoliko komada odjeće tokom svog nastupa, a na sceni joj se pridružila i Miss Eliot. Cjelokupni performans je upotpunjen spektakularnim nastupom. Podršku joj je pružio njen bivši muž Russelll Brand koji joj je na Twitteru poželio sreću.

Lady Gaga (2017)
Lady Gaga je bila zvijezda poluvremena 51. Super Bowla. Prvo se bacila s krova stadiona NRG u Houstonu, okupana svjetlom stotina dronova, a onda je izvela niz svojih pjesama, energično kako samo ona zna.

Mijenjajući kostime dvaput, pustila je da njena muzika 12 minuta govori umjesto nje. A set je bio prepun hitova, od slavne "Poker Face" do "Just Dance" i "Telephone". Pratila ju je armija plesača pa iako nije napravila ništa poput izlaska iz jajeta ili mazanja krvlju, kao na dodjeli Grammyja 2011. i turneji "Monster Ball" 2009. godine, njen nastup bio je uistinu spektakularan.

Jennifer Lopez i Shakira (2020)
Veliki spektakl američkog nogometa u Miamiju 2020. godine su začinile Jennifer Lopez i Shakira svojim energičnim nastupom koji je ispunio sva očekivanja. Ovacije publike nisu prestajale otkako su se dvije latino dive pojavile na terenima.

Energični plesni pokreti, brojni plesači, iznenađujući performans, striptiz i specijalni šljokičasti kostimi ispratili su nastupe pjevačica na poluvremenu 54. Super Bowla, najzačanijeg sportskog događaja u Americi.

"Hola Miami", kazala je Shakira nakon svog eksplozivnog uvodnog nastupa. Pjevačica je potom uplovila u miks pjesama među kojima se našla i "Empire" na kojoj svira gitaru. Nakon toga i Jlo je zakoračila na stage i izvela svoj hit "Jenny from the block".

Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg i Kendrick Lamar (2022)
Na poluvremenu Super Bowla 2022. godine dominirao je hip-hop, uz pomoć R&B-a, a zvijezde poput Dr. Drea, Eminema, Snoop Doga te Kendricka Lamara zauzele su centralno mjesto na najvećem koncertu u godini.

Show je predstavljao pravu poslasticu za sve koji su odrastali u 90-im, a mnogi njihovi hitovi, kao i pjesme pokojnog 2Paca, su nas pomalo vratili u 2000. godine.

Rihanna (2023)
Tokom poluvremena na 57. Super Bowlu nastupila je Rihanna koju je publika čekala sedam godina da se pojavi na pozornici. Pop zvijezda nije propustila da još jednom nastup održi sa stilom, sama na sceni i trudna drugi put.

Zakoračila je na pozornicu i napravila pravi spektakl. Za razliku od ranijih nastupa muzičara na Halftime showu Super Bowla, Rihanna je nastupala sama, a otpjevala je 11 pjesama u nepunih 14 minuta, koliko je trajao nastup.