Mundijal 2018

U polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u utorak igraju Francuska - Belgija, a u srijedu Hrvatska - Engleska.

Svjetsko nogometno prvenstvo, kojem je domaćin Rusija, stiglo je do polufinala - u utorak navečer (20:00 sati) igraju Francuska i Belgija, a dan kasnije u istom terminu prolaz u finale traže Hrvatska i Engleska.
Belgijska reprezentacija nikad nije igrala u finalu, a Francuzi su 1998. godine, na domaćem terenu, osvojili naslov.
Osam godina poslije, na Mundijalu u Njemačkoj, izgubili su finale od Italije na jedanaesterce.
Aktualna generacija francuskih nogometaša iza sebe ima poraz u finalu Europskog prvenstva 2016. godine od Portugala, i to na domaćem terenu, pa bi svjetski naslov zasigurno popunio prazninu koja je ostala nakon osvajanja "samo" srebra na Euru.
I dok su se kroz mečeve u skupini prilično namučili kako bi pobijedili Australiju (2:1) i Peru (1:0) te protiv Danske odigrali jedinu utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu u kojoj nije bilo golova, francuski su se u nogometaši u nokaut fazi pretvorili u najučinkovitiju momčad.
U pobjedama nad Argentinom (4:3) u osmini finala i Urugvajem (2:0) u četvrtfinalu izabranici Didiera Deschampsa uputili su šest udaraca u okvir suparničkih vrata i svih šest je rezultiralo pogocima.
Francuska obrana je na tri od pet utakmica sačuvala svoju mrežu, ali u polufinalu će biti na najtežem ispitu do sada, jer će protiv sebe imati najefikasniju reprezentaciju na prvenstvu u Rusiji.

Historija na strani Belgije

Od četiri reprezentacije koje su stigle do polufinala, Belgija je jedina koja je pobijedila u svih pet dvoboja i nijednom nije morala igrati produžetak ili o prolazu u sljedeće kolo odlučivati jedanaestercima.
Njezini su igrači postigli 14 golova u pet utakmica, a kontranapadi, u kojima su glavnu riječ vodili Romelu Lukaku, Eden Hazard i Kevin De Bruyne, bili su razorno oružje "Crvenih vragova".
Ova belgijska generacija otišla je korak dalje nego što je to bio slučaj prije četiri godine u Brazilu i zasad je ponovila rezultat Belgije s Mundijala 1986. godine u Meksiku, koju je tada u polufinalu zaustavio Diego Maradona postigavši oba pogotka za buduće svjetske prvake u pobjedi Argentine 2:0.
Belgijci su završili na četvrtom mjestu, jer su ih u dvoboju za broncu u produžetku pobijediti Francuzi (4:2), predvođeni Michelom Platinijem.
Francuska je suparnik protiv kojeg je Belgija odigrala najviše utakmica, čak 73.
Francuzi su slavili u 24 navrata, 10 utakmica završilo je bez pobjednika, a 30 puta su pobjeđivali Belgijci.
No, u dvobojima na svjetskim prvenstvima tradicija je na strani francuske reprezentacije.
Prije 80 godina, na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1938. godine, u dvoboju odigranom u Colombesu, Francuzi su slavli 3:1.
Na novi obračun čekalo se 48 godina, a dogodio se u Meksiku, u već spomenutoj utakmici za treće mjesto, u kojoj su slavili Francuzi.
Belgijski sastav mogao bi izgledati ovako: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Chadli, Witsel, De Bruyne, Carrasco - Mertens, Lukaku, Hazard​.
Početnih 11 "Galskih pijetlova" mogli bi biti: Lloris - Pavard, Umtiti, Varane, Hernandez - Kante, Pogba - Matuidi, Griezmann, Mbappe - Giroud.