Potpuno novo lice

BiH neće igrati na Euru, Irci su nas isprašili u baražu, Meša treba odstupiti... Ovo su bile samo neke od novembarskih pomisli bh. navijača, kojima reprezentacija itekako znači u životu.

Četiri mjeseca kasnije apsolutno drugačija priča, BiH opet gazi. Ovog puta u prijateljskim mečevima. Susret protiv Luksemburga i nije bio obećavajući, ali smo zato sinoć vidjeli jednu novu Bosnu i Hercegovinu. Rastrčanu, željnu igre, dokazivanja, brzu, a ni borbenost nije izostala. Ovo je sigurno bio najbolji meč pod vodstvom Mehmeda Baždarevića, koji je do sada Zmajeve vodio u 11 navrata. Ostvareno je sedam pobjeda, te po dva remija i poraza. Podatak za respekt.
Konačno smo vidjeli i da možemo igrati brzo, bar je tako bilo u prvih sat vremena. Lopta je išla odlično od igrača do igrača, klizila baš kao što i želimo, bez mnogo komplikacija i suvišnog soliranja. Meša je obećao da će poslati najbolji sastav od početka, a tako je i bilo. I apsolutno je nadigran učesnik Eura.
"Zadovoljni smo rezultatom jer smo pobijedili jednu jako dobru reprezentaciju. Imali smo dobar početak utakmica, gdje smo na vrijeme dali gol. S velikom borbenošću smo im uspjeli parirati i ostvariti pobjedu koja je za nas jako važna", rekao je Baždarević nakon utakmice.
Najviše ga je obradovala naša dobra igra u polju.
"Izašli smo da odigramo dobar meč, to je bilo najvažnije. Borbenost nije izostala i bilo je perioda u kojima smo jako dobro igrali", dodao je Baždarević.
Švicarska odavno nije onako razbijena na svom terenu, a prvih 15 minuta bilo je kao iz udžbenika. Sedam izvedenih kornera u prvih 10 minuta susreta u Cirihu pokazuje svu nadmoć Zmajeva, koji su nakon početne greške i puštanja Seferovića u priliku zaigrali sjajno. 
Aposlutno je u tim trenucima sve funkcionisalo u našem timu, a Edin Džeko i Vedad Ibišević unosili su pravi nemir u domaću odbranu. I u 14. minuti stiglo je potpuno zasluženo vodstvo. Senad Lulić sjajno je izbacio Edina Džeku, koji u maniru velikog majstora završava akciju i matira Sommera. Dijamant je sinoćnjim nastupom dokazao još jednom zašto je klasa i naš najbolji napadač. Potpuno su neopravdane kritike koje stižu s Apenina na njegov račun, a Džeko će sigurno i u kvalifikacijama biti naš najvažniji igrač. Raduje i dobra forma Vedada Ibiševića, koji je sasvim korektno odradio susret u Cirihu.
Asmir Begović dokazao je da je pravi ministar odbrane, pa čak i kada grije klupu na "Stamford Bridgeu". Njegova zamjena, Jasmin Burić, dobro je odradio posljednjih pola sata i dokazao da se selektor može osloniti na njega kada zatreba. Zadnja linija predvođena bivšim kapitenom Emirom Spahićem sasvim korektno odradila je svoj posao, uz nekoliko sitnih grešaka. Ognjen Vranješ ponovo odličan na desnom beku, te je u potpunosti opravdao transfer u Sporting iz Gijona. Kada se zna da Mensur Mujdža ima velikih problema u Freigurgu (grije klupu, učestale povrede...), Vranješ i Mateo Sušić su odlične alternative.
Zukanović i Kolašinac standardno dobri i borbeni. Sigurno je da lijeva strana naše odbrane je dosta čvršća kada su tu pravi bedemi iz Rome i Schalkea. Tu možemo dodati i Ermina Bičakčića, koji sigurno nije otpisan. Danijel Graovac je upisao debi u ovom bitnom susretu i dokazao da se i na njega može računati ozbiljno, baš kao i na Cocalića. Tu je svakako i stoper Stuttgarta, Toni Šunjić, koji itekako može pomoći.
Muhamed Bešić polako se vraća u prepoznatljivu formu i biće veliko pojačanje u kvalifikacijama za Mundijal 2018. Također, Miralem Pjanić je još jednom dokazao klasu, te je na drugom uzastopnom susretu pocijepao protivničku mrežu iz slobodnjaka. Upravo je ovo Mali princ kakvog želimo gledati i u dresu reprezentacije. Čini se da je konačno došlo vrijeme da se Mire nosi s pritiskom, te da će moći u potpunosti zamijeniti jednog Zvjezdana Misimovića. Lider Vučice trebao bi biti naša pokretačka snaga i u kvalifikacijama, te igrač koji će povući kada zapne. Njegov nastup nije bio idealan, bilo je tu i greški, ali kada se sve pogleda ovo je jedan novi Miralem Pjanić kakav nam i treba. Nastupio je sinoć i Anel Hadžić, koji može biti kvalitetno rješenje s klupe, baš kao i Mario Vrančić.
Naša brzonoga krila, Edin Višća i Senad Lulić, odigrali su veoma dobar susret. Pogotovo se to odnosi na fudbalera Lazija, kojem je ovo bila jedna od najboljih partija u dresu Zmajeva. Također, vrijedi spomenuti i Harisa Duljevića, koji je mogao biti i heroj da je Bešić iskoristio njegovo sjajno proigravanje u finišu. Kapiten Sarajeva dokazao je da kvaliteta ima i u Premijer ligi BiH, te da u kvalifikacijama može biti Mešina uzdanica.
O našim napadačima suvišno je trošiti riječi, a priliku sinoć nije dobio Milan Đurić. Kada tu dodamo i mlade snage u vidu Armina Hodžića i Riada Bajića, jasno je da imamo svijetlu budućnost.
Selektor je još jednom istakao da računa na sve igrače, pa i na one koji nisu bili sada na spisku.
"Do početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u septembru mnogo toga se može promijeniti i ne mogu reći da li je ovo najbolja postava trenutno. Još je puno pripremnih utakmica pred nama i svašta se može promijeniti", zagonetno je poručio popularni Meša. Također, dodao je da su igrači iz Premijer lige BiH opravdali poziv u dres s državnim grbom.
Možda i najbolja potvrda našeg odličnog nastupa stigla je i od selektora Švicarske, Vladimira Petkovića.
"Nadam se da ćemo u narednom periodu vratiti formu kako bi dočekali EP. Krenuli smo dobro i imali smo odličnu šansu, a onda smo imali taj niz kornera, što nam je prouzrokovalo strah u ekipi. Nakon toga došao je gol Džeke, nakon greške odbrane jer mu nisu bili blizu", rekao je Petković, te dodao:
"Kada imate takvog igrač kao Pjanić koji je klasa onda je sve lako. Postigao je dva odlična gola u dvije posljednje utakmice. Meša ima odličnu ekipu. Vidimo kakva ekipa nije otišla na EP, moramo cijeniti što smo mi u Francuskoj".
I zaista ostaje žal što Zmajeve nećemo gledati na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, gdje će se naći, uz dužno poštovanje, Albanija, Sjeverna Irska i još neke selekcije. Sljedeća provjera je u maju i to protiv moćne Furije. Najteži protivnik u 2016. dat će nam sigurno još jasniju sliku toga da li je Baždarević na pravom putu da stvori jedan potpuno novi tim, koji je gladan uspjeha. Jer ne treba se zavaravati, ovo je bio samo prijateljski susret. Kada krenu kvalifikacije, to se samo gleda. Također, bitno je naglasiti i da je Švicarska u potpunosti podbacila, kao i da je nastupila znatno oslabljena neigranjem nekolicine standardnih igrača, prvenstveno bez sjajnog veznjaka Xerdana Shaqirija. Međutim, ne treba ni pobjedi gledati u zube, baš kao što i reče naš selektor.
"Ima stvari koje mogu i bolje, ali ne trebamo tražiti mane sada. Ako budemo tražili mane u ovoj utakmici onda se jako malo razumijemo u fudbal".