Izgubljena generacija

Jugoslavija je imala potencijal da postane najbolji tim na svijetu - rekao je Mijatović u intervjuu za sajt FIFA...

Omladinska reprezentacija Srbije postala je prvak svijeta u fudbalu, pošto je u subotu savladala favorizovani Brazil posle produžetaka (2:1).

Mladi fudbaleri Srbije i selektor Veljko Paunović više puta su istakli da im je glavna inspiracija bila čuvena "čileanska generacija" koja je 1987. godine Jugoslaviji donela titulu prvaka svijeta.

Legenda jugoslovenskog fudbala, Predrag Peđa Mijatović, pričao je za sajt FIFA o podvigu te generacije u Čileu.

"Naš prvi meč bio je protiv domaćina, pred 65.000 ljudi na nacionalnom stadionu u Santjagu. Igrali smo dobro i pobjedili na toj utakmici, čime smo shvatili da možemo daleko da doguramo. Postali smo veoma bliski, bili smo tim koji je igrao napadački fudbal, postizao mnogo golova i uživao u igri."

Nakon Čilea, Jugoslavija je pobjedila Australiju, Togo, Brazil, Istočnu Njemačku i u finalu Zapadnu Njemačku na penale. Mijatović nije igrao u finalu, ali i dalje pamti taj dan.

"Bio je to prvi trofej u mojoj karijeri, koga se rado sjećam. Mnogi od nas su postali vrhunski fudbaleri i imali uspješne karijere."

Mijatović tvrdi da bi Jugoslavija vladala svjetskim fudbalom da nije došlo do rata i raspada zemlje.

"Imali smo sve što je potrebno da postanemo najbolja ekipa na planeti, ali rat je promjenio sve. Reprezentacije sa Balkana nisu mogle da igraju na velikim takmičenjima četiri godine, a mi smo tada bili na vrhuncu. To su bila teška vremena..."