Evo gdje su korijeni animoziteta!

Pep Guardiola i Jose Mourinho već duže vrijeme nisu u istoj ligi, prvi trenutno trenira Bayern, a drugi Chelsea, no veliko rivalstvo pa čak i animozitet još uvijek živi…

Guardiola i Mourinho imali su žučnu raspravu jučer u Nyonu, u sklopu foruma najboljih nogometnih trenera današnjice gdje se raspravlja o akutnim pitanjima struke u ovom trenutku, pišu španski mediji.
Portugalac i Katalonac verbalno su se sukobili oko naoko benignog pitanja: treba li zabraniti polijevanje terena vodom prije utakmice? Rasprava koja je prerasla u svađu nastavili su u četiri oka u uglu hotelske dvorane, no navodno su bili toliko glasni da su ih svi mogli čuti. Mourinho je izgledao vidno uzrujan, kao ofuren je napustio prostoriju u kojoj su razgovarali, a navodno se zbog toga odlučio naprasno vratiti u London.
Nesuglasice, ogorčeno rivalstvo i animoziteti između dvojice trenera sežu u duboku prošlost. Mourinho i Guardiola verbalno su se sukobljavali dok su vodili Real Madrid i Barcelonu, no razmirice između njih dvojice vuku korijenje iz dana dok je Mourinho bio pomoćnik Bobbyju Robsonu u Barceloni.
Mourinho je Robsona doživljavao kao drugog oca, Robson ga je uveo trenerski posao, Mourinho mu je bio prevoditelj dok je vodio Sporting iz Lisabona, a kasnije ga je povukao za sobom u Barcelonu i tamo ga pretvorio u svojeg pomoćnika. Guardiola je tom trenutku kao domaći dečko i veliki talent bio jedan od lidera Barcine svlačionice. Priča kaže da je već u to vrijeme pokazivao trenerske sklonosti i da se nije libio predlagati taktiku i sugerirati Robsonu kako bi ekipa trebala igrati, a navodno se čak upletao i u izbor igrača.
Mourinha je takvo nametanje užasavalo, s obzirom da je iznimno poštivao Robsona, i nikada nije zaboravio Guardioli takvo ponašanje. Sukob između njih dvojice samo se rasplamsao kada su se našli na klupama Reala i Barcelone. U tom svjetlu treba promatrati i Mourinhove pohvale na račun Luisa Enriquea koje se mogu protumačiti kao svojevrsna poruka Guardioli.