Hajmo Bosno

Kao rijetko kada u posljednjim decenijama, čestitke su Bosni i Hercegovini dolazile iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, zbog sinoćnjeg uspjeha fudbalske reprezentacije i trijumfa nad Slovačkom (2:1) u Žilini

Uspjeh fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je sinoćnjom pobjedom u Žilini nad Slovačkom (1:2) nastavila ''grabiti'' prema Svjetskom fudbalskom prvenstvu (SP) u Brazilu iduće godine, izazvao je simpatije u cijelom regionu, javljaju novinari Anadolu Agency (AA).

Kao rijetko kada u posljednjim decenijama, čestitke su Bosni i Hercegovini dolazile iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije...

Na zvaničnoj stranici Radio-televizije Srbije (RTS) jedan od komentatora je tako zapisao:

''Za Bosnu i Srbiju. Neki su, kako čitam, za Grke. Zašto za Grke kad i Srbi igraju za BiH''.

Komentator koji se predstavio kao Petar Opačić napisao je da mu je veoma drago jer se BiH defakto kvalificirala za Brazil.

''To je reprezentacija koja igra veoma lijep i moderan fudbal. Biću ponosan da gledam jednu našu reprezentaciju iz bivše Juge'', istakao je.

Njegov sugovornik na mreži je dodao:

''Da se razumijemo, ja sam Srbin rođen u Bosni i prije neki dan kad su igrali Litvanija i BiH, drugar me pita za koga ću da navijam. Bilo bi mi nepojmljivo da navijam za Litvaniju, kakve veze imam ja sa Litvanijom. Naravno da ću da navijam za Bosnu. E, jedino izuzetak je kad igraju sa Srbijom. Zaista bih voleo da odu u Brazil, da imam za koga srcem da navijam''.

Također, komentatori na web-stranici B92 odreda su čestitali BiH.

''Sve čestitke braći Bosancima, nadam se da će i Hrvatska uspjeti da se kvalifikuje kada već mi nismo mogli. Da ne zaboravim i đetiće'', napisao je jedan posjetitelj.

Boban iz Srbije je, također, bio pun riječi hvale za BiH.

''Ko se družio s Bosancima, nezavisno od toga koje su vjere i nacije, ne može, a da ih ne voli. Služio sam staru JNA i uvjerio se u priče mojih starih da su Bosanci najbolji ljudi. Drugarčine, svi do jednoga, za razliku od ostalih, a tu svrstavam i nas. Mnogo mi je drago da Bosna ode, imaćemo za koga da navijamo. A ovi njihovi komentatori ko Brazilci'', dodao je.

Iz Hrvatske su čestitali komšijama u BiH.

''Svaka čast, zaslužili su više da odu na SP. Još jednom čestitke za BiH'', napisao je Boris Zanki na web-stranici utjecajnog ''Jutarnjeg lista''.

''Čestitam BiH na prvom plasmanu na SP. Ovo je bila odlučujuća pobjeda'', naglasio je komentator ''Večernjeg lista''.

Pozitivni komentare prenosi i popularni Index.hr.

''Hajmo Bosno'', pišu komentatori na crnogorskom portalu Analitika.me.

Također, čestitke na uspjeh Bosne i Hercegovine, kako prenose makedonski novinari, stižu i iz Makedonije.

Fudbalska reprezentacija BiH slavila je u sinoćnjoj utakmici protiv fudbalske selekcije Slovačke u Žilini rezultatom 1:2, čime su stekli izgledne šanse da pobjedama u preostale dvije kvalifikacione utakmice izbore direktan plasman na SP u Brazilu.