Ispred Messija i Ronalda

U dvorani "Grimaldi Forum" u Monacu 53 člana UEFA-inog žirija, po jedan iz svih članica, izabrali su večeras većinom glasova fudbalera Bayerna i francuskog reprezentativca Francka Riberya za najboljeg fudbalera Evrope za sezonu 2012./2013. godine.

Kako je javio reporter agencije Anadolija (AA) sa mjesta događaja, Francuz je iza sebe ostavio Leonela Messija i Cristiana Ronalda.
Francuz Ribery je po prvi put bio u top društvu za priznaje UEFA. I to sasvim zasluženo, jer je sa njemačkim Bayernom osvojio sve što se osvojiti moglo u sezoni 2012/13.
Trofej je podigao u Ligi prvaka, Bundesligi i DFB Kupu. Odigrao je 39 mečeva (12 u Ligi prvaka, 27 u Njemačkoj). Ukupno 2.962 minuta bio je na travnjaku (849, 2.113). Postigao je 11 golova, jedan u Evropi i 10 u njemačkom šampionatu, te "upisao" i 16 asistencija (2,14).
Prema golu protivnika pucao je 78 puta (13,65), a tačnost dodavanja imao na odličnih 85,8 posto (83,8 u Ligi prvaka i 87,8 u Njemačkoj). Slavio je u 35 susreta sezone (10,25). Učestvovao je u tri remija Bavaraca (1, 2), te samo dva puta izgubio (1, 1).
Podsjetimo, u drugom krugu glasanja, koji je prethodio današnjem finalnom, otpala su sedmorica igrača. Na osnovu osvojenih 80 bodova u glasanju Robert Lewandowski (Borussia Dortmund, Poljska) zauzeo je četvrtu poziciju u poretku UEFA najboljih igrača u sezoni 2012./2013.
Slijede: Arjen Robben (Bayern, Holandija - 55 glasova), Thomas Muller (Bayern, Njemačka - 51), Gareth Bale (Tottenham, Vels - 48), Bastian Schweinsteiger (Bayern, Njemačka - 34), Zlatan Ibrahimović (PSG, Francuska - 27) i Robin van Persie (Manchester United, Holandija - 24).
Vrijedi istači i kako je u prvom krugu glasanja ukupno bilo 26 nominiranih fudbalera, od kojih i trojica iz naše regije (Edin Džeko – Manchester City, Bosna i Hercegovina, Mario Mandžukić – Bayern, Hrvatska i Branislav Ivanović – Chelsea, Srbija).
Uz njih i pobrojane u finalnom i drugom krugu izbora u elitnom društvu za prošlu sezonu našli su se i Edinson Cavani (Napoli / PSG, Urugvaj), Dante (Bayern, Brazil), Falcao (Atletico Madrid / Monaco, Kolumbija), Mario Gotze (Borussia Dortmund / Bayern, Njemačka), Ilkay Gundogan (Borussia Dortmund, Njemačka,) Andres Iniesta (Barcelona, Španija), Javi Martinez (Bayern, Španija), Philipp Lahm (Bayern, Njemačka), Manuel Neuer (Bayern, Njemačka), Oscar Cardozo (Benfica, Paragvaj), Andrea Pirlo (Juventus, Italija), Arturo Vidal (Juventus, Čile) i Xavi Hernandez (Barcelona, Španija).
Izbor najboljeg fudbalera u Evropi održava se od 2011. godine, a oformljen je direktno na inicijativu Michela Platinija, predsjednika UEFA. U premijernom izdanju trofej je podigao Lionel Messi, a prošle godine pripao je njegovom klupskom saigraču Andresu Iniesti.
- Ugledni svjetski mediji -
U UEFA žiriju za Izbor najboljeg fudbalera Evrope urednici su i novinari uglednih svjetskih medija, poput Kickera, La Gazzetta dello Sporta, The Suna, De Telegraafa, Don Balona, World Soccera, Anadolu Agency i Radio Slobodne Evrope. Iz država naše regije, uz Bakira Tiru (Anadolu Agency – BiH), u žiriju su Nebojša Petrović (SOS kanal – Srbija), Elvir Islamović (24sata.hr – Hrvatska), Igor Ivanovski (Makedonski sport - Makedonija), Andrej Miljković (Ekipa – Slovenija) i Miloš Antić (Dnevne novine – Crna Gora).