PRESEDAN U NOGOMETU

VAR tehnologija je već postala sastavni dio nogometa, no još uvijek ima navijača koji su nezadovoljni njom. To se posebno odnosi na one navijače koji su na stadionu, koji nemaju luksuz vidjeti ponovljeni snimak i često ne znaju zbog čega je gol njihove ekipe poništen.

Portugalci su sinoć napravili revoluciju u nogometu i to na susretu Rio Avea i Brage.

Oni su 25. kola prvenstva remizirali rezultatom 0:0, iako se mreža domaće ekipe zatresla u 64. minuti susreta.

Banza je pogodio za vodstvo gostiju, no ubrzo nakon toga slavlje igrača Brage je prekinuto kada su sudije iz VAR sobe poništile pogodak.

Da i gledatelji na stadionu bolje razumiju odluku, u Portugalu je sinoć napravljen presedan, te je glavni sudija susreta javno putem razglasa objasnio detaljno zbog čega je pogodak poništen.

Sudija Verissimo je detaljno objasnio da je pogodak poništen u VAR sobi zbog ofsajda, te je postao prvi nogometni sudija koji je na taj način obavijestio gledatelje o svojoj odluci.

Ovakva procedura se godinama sprovodi u najjačoj ligi američkog fudbala NFL-u, a da li će zaživjeti i u nogometu, ostaje da vidimo.

Sve u svemu, ovakva transparentnost odluka bi trebala unaprijediti nogomet, ali i zadovoljiti gledatelje na stadionu koji su nebrojeno puta do sada u čudu posmatrali šta se dešava na terenu prilikom intervencije VAR-a.