ŠTA KAŽU PRAVILA

Nogometaši zagrebačkog Dinama sinoć su upisali vrlo vrijednu pobjedu u derbiju nad Osijekom rezultatom 2:1, a jedini pogodak za goste bila je zaista bizarna scena kakve ne viđamo često u svijetu nogometa.

Dinamo je imao vodstvo na Maksimiru, a onda se za poravnanje pobrinuo Osijekov tinejdžer Anton Matković.

Ovaj 17-godišnjak je predriblao Dinamovog golmana i pogodio mrežu domaćina, ali mu je u tom poduhvatu zamalo zasmetala baklja koju su navijači Dinama prije toga ubacili u teren i koja je bila smještena ispred gola na travnjaku.

Na sreću po mladog nogometaša Osijeka, lopta je prošla pored baklje i ušla u mrežu.

No, šta bi se dogodilo da je lopta pogodila baklju kojoj sigurno nije mjesto na travnjaku.

Odgovor je jasan. Prema pravilima nogometne igre, u slučaju da je lopta pogodila baklju i ušla u gol, pogodak bi bio ispravan (ne samo baklju, već i neku drugu loptu ili utrčalu životinju).

Da je lopta pogodila baklju i završila van granica igrališta, odnosno da je spasila gol Dinama u ovom slučaju, igra bi se nastavila sudijskim podbacivanjem lopte.

Sudija je primoran prekinuti igru samo u slučaju da vanjski utjecaj ometa odbrambenog igrača u pokušaju da odbrani gol. U Dinamovom slučaju, baklja nije ometala nijednog defanzivca i gol bi bio priznat.

Srećom po Dinamo, taj primljeni gol nije ga skupo koštao jer je u nadoknadi utakmice Gabriel Vidović pogodio za pobjedu Modrih. Tim trijumfom Zagrepčani su nastavili potjeru za vodećim Hajdukom koji ima šest bodova više, ali i utakmicu odigranu više.