NAKON POBUNE

Prošlo je već mjesec dana od haosa koji je potresao španski nogomet nakon što je predsjednik saveza Luis Rubiales poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso, a bura se još uvijek nije smirila. Iz saveza spremaju žestoke kazne za nogometašice.

Rubiales je poljubio nogometašicu Hermoso u usta tokom slavlja zbog osvajanja titule prvaka svijeta, a to je dovelo do njegove suspenzije i ostavke koju je objavio pred TV kamerama u intervjuu s Piersom Morganom.

Otpušten je i selektor nogometne reprezentacije Španije Jorge Vilda, ali su nogometašice i dalje nezadovoljne i odbijaju se odazvati u reprezentaciju.

Pred Španijom su utakmice protiv Ukrajine i Švicarske u Ligi nacija, a tu se čak 39 nogometašica i nogometaša ne žele pojaviti. Potpisali su pismo i zatražili strukturne promjene kako bi se vratili u reprezentaciju, bez obzira na odlaske Rubialesa i Vilde. Smatraju da su njegovi ljudi i dalje u reprezentaciji i savezu, a da to ne smije biti prihvatljivo.

Međutim, Rubialesov savez spremio je žestok odgovor. Savez će se pozvati na državni zakon o sportu u kojem se navodi da igrači mogu biti suspendovani na čak pet godina ako odbiju igrati za reprezentaciju.

Također, prijete im kazne do 30.000 eura, ukoliko se ne odazovu. Predsjednik Visokog sportskog vijeća Španije Victor Francos danas je održao sastanak s igračima kako bi riješio situaciju jer želi izbjeći nametanje sankcija španskim nogometašima i nogometašicama.