Diskriminatorno ponašanje

Fudbalski savez Kosova (FFK) saopštio je 13. septembra da će podneti tužbu Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) i Sudu za sportsku arbitražu (CAS), zbog, kako je navedeno, prekršaja na utakmici protiv Rumunije.

U Bukureštu je 12. septembra na 50 minuta prekinuta utakmica između reprezentacija Rumunije i Kosova nakon što su navijači razvili transparent na kom je pisalo "Kosovo je Srbija".

"Navijači fudbalske reprezentacije Rumunije su jezikom mržnje i narušavanja imidža same reprezentacije ovakvim izrazima i nesportskim ponašanjem ocrnili sinoćnu fudbalsku utakmicu", saopštio je FFK.

Savez je pojasnio da je nakon nacionalističkih poziva navijača odmah reagovao i "zahtevao suspenziju utakmice dok se transparenti i slogani mržnje ne povuku".

Ovaj zahtev FFK je odobren, utakmica je prekinuta i nastavljena tek kada su svi transparenti protiv Kosova koji pozivaju na mržnju uklonjeni.

FFK je saopštio da je zatražio od UEFA da evidentira sve prekršaje učinjene tokom ove utakmice, dodajući da se obratio i disciplinskoj komisiji UEFA "sa zahtevom da se preduzmu adekvatne mere u vezi sa nacionalističkim povicima, transparentima i iskazanim jezikom mržnje od strane navijača rumunske reprezentacije".

Na sajtu UEFA 13. septembra je objavljeno da je utakmica Rumunija-Kosovo prekinuta punih 50 minuta zbog "diskriminatornog ponašanja".

Utakmica je potom nastavljena, a delegat UEFA je upozorio organizatora da ne dozvoli ponavljanje diskriminatornog skandiranja.

Utakmica 12. septembra koja je završena rezultatom 2:0 u korist Rumunije igrala se u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024.

Rumunija je jedna od pet zemalja Evropske unije, zajedno sa Španijom, Kiprom, Grčkom i Slovačkom, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kosovo je u prošlosti igralo i sa drugim reprezentacijama čije zemlje ne priznaju nezavisnost Kosova. Grčka i Kipar to nisu smatrali problematičnim, dok je meč protiv Ukrajine izmešten u Poljsku.

Prošle godine Fudbalski savez Španije je naveo da neće dozvoliti kosovskom timu da igra sa zastavom zemlje, ali je na kraju meč protekao uobičajeno.