Karim Benzema

Gledajući tablicu Saudi Pro Lige, reklo bi se da u novom domu Karima Benzeme cvatu ruže. Branilac naslova Al-Ittihad broji šest bodova iz početna dva kola uz gol razliku 5:0, što je dovoljno za prvo mjesto tabele u startu sezone.

Ali, atmosfera u saudijskom velikanu iz dana u dan vene, trener Nuno Espirito Santo i uprava teško uspijevaju uskladiti ideje na ljetnom nogometnom tržištu, a problemi su sada poprimili i novu dimenziju koja je zahvatila aktualnog vlasnika Zlatne lopte.

U posljednjim navodima španske Marce, a prenesenih iz saudijskih medija, stoji da klub nije zadovoljan izdanjima ikone Real Madrida. Naime, trener Nuno Espirito Santo, ne tako davno i poznato lice Premier lige, zaključio je da se daleko najveća zvijezda u njegovom timu nikako ne uklapa u plan igre.

Santo je podario Benzemi startnu poziciju u pet od šest odigranih utakmica (liga i arapski Kup prvaka), a Francuz je pritom ubilježio tri pogotka i dvije asistencije. Ipak, očito nije zadovoljio kriterije portugalskog stručnjaka.

Bez većih detalja navodi se i da Benzema nije zadovoljan Santovim tretmanom, a očekivao je i kapitensku traku, koju je Santos na kraju ipak ponudio Romarinhu, a kasnije i Ahmedu Sharahiliju.

Uvrijeđeni Benzema o svim tegobama požalio se neimenovanom "posredniku koji ga je doveo u Arabiju", dakle agentu, i zamolio ga da pronađe rješenje. Šta to znači?

Ko će znati, možda kojekakve razgovore s upravom kluba u svrhu pronalaska zajedničkog jezika, a možda i želju za novom sredinom, što će Al-Ittihad vjerovatno blokirati na sve moguće načine.

Priča ide dalje, Santos navodno uopšte nije želio da se Benzema priključi njegovim redovima, ni u jednom trenutku od uprave nije tražio takav potpis, ali saudijska revolucija nije pitala za želje i pozdrave, već samo za velika imena po svaku cijenu.

Džepovi noviteta na Arapskom poluotoku već sada su poprilično puni, Benzema bi u godinu dana uz predviđene marketinške prihode trebao zaraditi 200 miliona eura, ali tamošnji medij Al-Sharq Al-Awsat opisuje internu situaciju Al-Ittihada kao "totalnu krizu", piše Jutarnji.hr.