LEGENDARNI GOLMAN

Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon, osvajač titule na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, objavio je u srijedu da je okončao svoju nogometnu karijeru u 45. godini.

To bi bilo sve ljudi! Dali ste mi sve. Dao sam vam sve. Zajedno smo postigli mnogo – objavio Buffon na engleskom na društvenim mrežama.

Buffon je sa Juventusom osvojio 10 titula u Seriji A, ali je svoju zvjezdanu karijeru završio tamo gdje je sve i počelo, u Parmi.

U Parmi je osvojio svoj jedini evropski klupski trofej – Kup UEFA 1999. godine (sada Liga Evrope), ali u penziju odlazi bez trofeja pobjednika Lige prvaka pošto je sa Juventusom tri puta gubio u finalima.

Takođe je osvojio krunu francuske Ligue 1 sa Paris Saint Germainom u sezoni 2018./19. prije nego što se vratio u Juventus gdje je proveo još dvije godine.

Igrao na pet Mundijala

Buffon drži rekord po broju takmičarskih mečeva u Seriji A (657) i sa 176 utakmica (1997.-2018.) je igrač sa najviše odigranih utakmica u historiji za reprezentaciju Italije.

Taj period njegovog igranja za reprezentaciju obuhvata pet Svjetskih prvenstava, uključujući i vrhunac reprezentativne karijere, osvajanje Svjetskog prvenstva 2006. godine pobjedom nad Francuskom na penale, dok je Italije samo četiri godine kasnije ispala u prvom kolu tog takmičenja.