Ispisala povijest

Izašavši na teren protiv Južne Koreje u drugoj utakmici Maroka na Svjetskom prvenstvu za žene, obrambena igračica Nouhaila Benzina ušla je u povijest kao prva koja je nosila hidžab dok se natjecala na globalnom turniru seniorske razine.

FIFA-ina zabrana igranja s vjerskim pokrivalima za glavu iz "zdravstvenih i sigurnosnih razloga" poništena je 2014. nakon zagovaranja aktivista, sportista te vladinih i nogometnih dužnosnika.

"Ne sumnjam da će sve više i više žena i muslimanki gledati u Benzinu i biti stvarno inspirirane - ne samo igračice, nego mislim i donositelji odluka, treneri, drugi sportovi," rekla je Asmah Helal, suosnivačica Mreže muslimanki u sportu.

Benzina igra profesionalni klupski nogomet za Association's Sports of Forces Armed Royal - osmerostrukog branitelja naslova u najvišoj marokanskoj ženskoj ligi.

Nije igrala u prvom porazu Maroka od Njemačke u Melbourneu rezultatom 6-0 i morala je čekati šest dana da konačno počne u utakmici skupine H u Adelaideu.

Vrijedilo je. Lavice iz Atlasa igrale su s više slobode u poslijepodnevnoj utakmici protiv Južne Koreje, zabile su u 6. minuti i zadržale pobjedu od 1-0.

Benzina je igrala važnu ulogu u obrambenoj liniji, a dobila je žuti karton kad je Južna Koreja izvodila kontranapad.

Maroko je prva arapska ili sjevernoafrička nacija koja se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo za žene.

"Počašćeni smo što smo prva arapska zemlja koja će sudjelovati na Svjetskom prvenstvu za žene," rekla je kapetanica Maroka Ghizlane Chebbak novinarima prije turnira, "i osjećamo da moramo preuzeti veliku odgovornost da damo dobar imidž, da pokažemo postignuća marokanskog tima."