POSTIGNUTA NAGODBA

New York City pristao je platiti 17,5 miliona dolara za rješavanje tužbe dvije muslimanke koje su rekle da je policija prekršila njihova prava nakon što ih je uhapsila, prisiljavajući ih da skinu hidžab prije fotografisanja.

Preliminarna nagodba o grupnoj tužbi pokriva muškarce i žene koji moraju skinuti vjersku odjeću prije fotografisanja. Podnesena je u petak federalnom sudu na Menhetnu, a potrebno je odobrenje američke okružne sutkinje Analise Torres.

Isplate će iznositi oko 13,1 milion dolara nakon što se odbiju pravni troškovi i troškovi, a mogli bi se povećati ako dovoljno od više od 3.600 eventualno oštećenih podnese zahtjeve. Svaki primalac će biti isplaćen između 7.824 i 13.125 dolara.

Nagodbom je riješena tužba koju su 2018. godine podnijele Jamilla Clark i Arwa Aziz, koji su rekli da su osjetili sramotu i traumu kada ih je policija natjerala da skinu hidžab za njihove fotografije prethodne godine na Menhetnu, odnosno u Bruklinu.

Obje su uhapšene zbog kršenja zaštitnih naloga koje su nazvali lažnim. Njihovi advokati uporedili su skidanje hidžaba sa skidanjem do nagosti.

“Kada su me natjerali da skinem hidžab, osjećala sam se kao da sam gola. Nisam sigurna da li riječi mogu opisati koliko sam se izloženo i zlostavljano osjećala”, rekla je Clark u izjavi koju su dali njeni advokati.

Kao odgovor na tužbu, njujorška policijska uprava pristala je 2020. da dozvoli muškarcima i ženama da nose pokrivala za glavu tokom snimanja fotografija, sve dok im se lica mogu vidjeti.

"Ova nagodba je rezultirala pozitivnom reformom za NYPD. Sporazum pažljivo balansira poštovanje odsjeka prema čvrstim vjerskim uvjerenjima s važnom potrebom za provođenje zakona da fotografišu hapšenje. ", rekao je Nicholas Paolucci, glasnogovornik gradskog pravnog odjela.

Nova politika proširila se i na druga vjerska pokrivala za glavu, uključujući perike i jarmulke koje su nosili Jevreji i i turbane koje su nosili Sikhi.

Policija može privremeno da skine pokrivala za glavu u potrazi za oružjem ili krijumčarenom robom, ali u privatnim okruženjima, od strane službenika istog pola.

Albert Fox Cahn, advokat Clarka i Aziza, rekao je da sporazum "šalje snažnu poruku da NYPD ne može prekršiti prava na prvi amandman Njujorčana bez plaćanja cijene".

Osobe koje su primorane da skinu pokrivače za glavu između 16. marta 2014. i 23. avgusta 2021. imaju pravo na nagodbu.