IRAN

Direktor iranskog kina otpušten je nakon što je glumica Pantea Bahram prisustvovala javnoj projekciji produkcije bez poštovanja zakona o obaveznom hidžabu.

Incident se dogodio tokom projekcije posljednje epizode iranske serije “Lavlja koža” u teheranskom kinu Lotus 19. aprila, piše Radio Slobodna Evropa.

Odluka Bahram da se pojavi bez hidžaba naišla je na široku podršku na društvenim mrežama, ali je zamjenik za nadzor i procjenu u organizaciji kina kritikovao rukovodstvo kina zbog "neuspjeha da kontroliše situaciju i da nije izvelo iz kina prijestupnicu".

Shodno tome, navodi se, upravnik je otpušten. Nije poznato da li je Bahram imala bilo kakve posljedice.

Činovi građanske neposlušnosti, poput pojavljivanja u javnosti bez marame, sve češći su u Iranu, gdje zakon zahtijeva od žena i djevojčica starijih od devet godina da pokrivaju glavu.

Posljednjih nedjelja zvaničnici su upozoravali žene da poštuju zakon o hidžabu i prijetili su da će kazniti prekršioce. Vlasti su takođe zatvorile preduzeća, restorane, kafiće, a u nekim slučajevima i apoteke zbog nepoštovanja islamskih zakona i pravila hidžaba od strane vlasnika ili menadžera.

Policija je pozvala ili uhapsila nekoliko iranskih kinematografa i istaknutih javnih ličnosti, uključujući glumicu Katajun Rijahi i reditelja Hamida Purazarija.

Druge poznate ličnosti, uključujući glumca Hamida Farohnedžada, ispitane su i oduzeti su im pasoši nakon što su dali podršku protestima.

Od smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru 2022. dok je bila u policijskom pritvoru nakon navodnog kršenja zakona o hidžabu, Iranci su preplavili ulice širom zemlje protestujući zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Hidžab je postao obavezan u Iranu ubrzo nakon revolucije 1979. godine, po nalogu Ruholaha Homeinija, osnivača Islamske republike.