DEFINITIVNA ODLUKA

Juventus je pokrenuo postupak za izlazak iz Superlige, objavljeno je na internetskim stranicama torinskog velikana.

Podsjećamo, prije dvije godine 12 klubova iz Engleske, Španije i Italije objavilo je osnivanje Superlige, ali ideja je propala za nekoliko dana jer ju je u strahu od pritiska UEFA-e, najavljenih državnih sankcija te zbog navijačkih prosvjeda i ogorčenja javnosti napustilo devet klubova. Od projekta još nisu odustali Real Madrid i Barcelona.

Brzo su odustali

Projekt Superlige lansiran je u aprila prošle godine. Ideja je bila oformiti zatvoreno takmičenje elitnih klubova kao direktno rivalstvo Ligi prvaka. UEFA-ina prijetnja sankcijama i osuda javnosti brzo su natjerali klubove da odustanu.

Prvi je tada službeno istupio Manchester City, a uslijedio je domino-efekt među klubovima Premiershipa pa su se iz Superlige povukli Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United i Tottenham. Isto su potom napravili Atletico Madrid, Inter i Juventus pa je sve ostalo na Barci, Realu i Juveu.

Uz najavu Juventusa o odustajanju, u projektu su još samo dva najveća španskakluba.

Postupak izlaska još nije završen

Iz Torina su poručili da je pokrenut postupak za njihov izlazak iz Superlige, ali i dodali da će izlazak iz projekta, sukladno potpisanom ugovoru, biti završen tek ako ga “potvrde Real Madrid, Barcelona i preostali uključeni klubovi”.

Izlazak Juventusa iz propalog projekta tumači se kao reakcija kluba na to što je UEFA uslišila njegov prijedlog za izbacivanje iz Konferencijske lige.

UEFA je ispunila želju Juventusu

Juve je u prošloj sezoni zauzeo sedmo mjesto ljestvice Serie A nakon što mu je deset bodova oduzeto zbog malverzacija oko transfera. Da nije bilo te kazne, Juventus bi s trećeg mjesta izborio plasman u Ligu prvaka, dok se ovako plasirao u doigravanje za Konferencijsku ligu.

UEFA je proteklih tjedana razmatrala kaznu za Juventus zbog ranijeg kršenja financijskog fair playa, a torinski klub je sam predložio da ta kazna bude izbacivanje iz Konferencijske lige, takmičenja koje se italijanskom velikanu baš i ne igra ove sezone. UEFA je prihvatila prijedlog, piše Index.