FIFA

Bivši trener Arsenala i sadašnji šef FIFA-inog globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger detektirao je ofsajd kao glavni problem VAR-a te smatra da se situacija mora popraviti.

O tome govori već neko vrijeme, a FIFA je sad blizu uvođenja velike promjene u igru.

“Ljudi VAR-u najviše zamjeraju pravilo zaleđa. Imali smo dosuđena zaleđa zbog djelića centimetra ili doslovno zbog nosa. Moramo brzo promijeniti situaciju. Ima prostora za promjenu pravila. Ne možemo uzimati u obzir da je dio igračevog nosa u nedozvoljenoj poziciji pa da je on u zaleđu jer smije zabiti nosom”, govorio je Wenger i dodao:

“Moj prijedlog je da igrač nije u ofsajdu ako je bilo kojim dijelom tijela kojim smije zabiti gol u liniji sa zadnjim igračem protivničke obrane, čak i ako je ostatak napadačevog tijela ispred defanzivca.”
  Testirat će se u Švedskoj

FIFA je spremna prihvatiti ideju. Igrač će biti u dozvoljenoj situaciji bude li makar i jednim malim dijelom svoga tijela iza posljednjeg defanzivca u fazi napada. Implementacija novog pravila imat će pokusno razdoblje. Prvo će se primjenjivati na utakmicama Švedskoj, a potom u Nizozemskoj i Italiji.

Wenger se nadao da će ideja koju je predložio 2021. zaživjeti ranije i biti primjenjivana već na utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, no sad je sve bliže tome da svoju ideju uskoro vidi i na djelu.