Završnica turnira

Dan nakon što je Hrvatska izborila finale Lige nacije, na scenu u drugom polufinalu u nizozemskom gradu Enschede stupaju reprezentacije Španije i Italije (20.45 sati).

Španije će se pod selektorom Luisom De La Fuenteom pokušati vratiti u evropski vrh. Osvajanje Lige nacija svakako bi tome pripomoglo, ali čekaju je dvije izuzetno teške utakmice, a igrački kadar nije sjajan kakav je bio u prošlosti.

U redovima Španije sve je manje iskusnih igrača pa je kapitensku traku preuzeo Jordi Alba, a u odbrani je još iskusni Nacho Fernandez iz Reala, kao i 37-godišnji bek Jesus Navas.

Španci su do završnice Lige nacija stigli u posljednjem kolu pobjedom protiv Portugala, dok su u grupi još bili Švicarska i Češka.

S druge strane, Italija pod vodstvom Roberta Mancinija aktuelni je evropski prvak, ali u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru doživjeli su pravi fijasko.

Italijani su, za razliku od večerašnjeg protivnika, imali zahtjevniju grupu u kojoj su bili ubjedljivo bolji od Njemačke i Engleske, dok im je, suprotno očekivanjima, glavni rival bila Mađarska.

U posljednjih sedam godina današnji protivnici igrali su čak šest puta. Obje selekcije su slavile po dva puta, uz dva remija.

Faktor