PRVO POLUFINALE

Večeras u Rotterdamu počinje završnica Lige nacija, a u prvom polufinalu se sastaju Hrvatska i Nizozemska.

Hrvatska kreće u lov na svoj prvi trofej u historiji. Naši susjedi imaju srebro i dvije bronze sa svjetskih prvenstava, ali se još uvijek nisu popeli na najvišu stepenicu na podiju. Priliku za to će imati ove sedmice.

Najprije će morati eliminisati domaćina takmičenja, a potom bi se u finalu u nedjelju sastali sa Španijom ili Italijom.

"Nizozemska je sjajan protivnik koji je bio vrh svjetskog nogometa i opet se vraća na te pozicije. Igra pred svojom publikom i bit će teško, ali ja sam optimist, s obzirom na našu želju. Želimo uživati u završnom turniru, a velik je rezultat već ući među četiri. Pokušat ćemo to oplemeniti medaljom. Došli smo po što bolji rezultat, nema govora da neko ide kući ukoliko izgubimo polufinale. Uostalom, niko ni ne želi kući, dat ćemo sve od sebe", rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Luka Modrić najvjerovatnije igra posljednje utakmice u dresu Hrvatske i stoga želi dati sve od sebe da ode u reprezentativnu penziju u velikom stilu.

"Igramo protiv dobre, mlade, talentirane ekipe koja se vraća na stare staze slave. Kvalitetna su generacija, bit će nam teško pred njihovim navijačima, no bit će i naših pa će nam to biti motiv. Po meni su šanse 50-50, na nama je opet dati maksimum", rekao je Modrić.

Vjerovatni sastavi:

Nizozemska: Bijlow; Dumfries, Van Dijk, Botman, Ake; De Roon, De Jong, Simons; Bergwijn, Gakpo, Malen.

Hrvatska: Livaković; Juranović, Vida, Šutalo, Perišić; Modrić, Brozović, Kovačić, Pašalić, Kramarić, Ivanušec.

Susret Nizozemska - Hrvatska se igra u srijedu u Rotterdamu s početkom u 20:45 sati. Dan kasnije drugo polufinale u Enschedeu 20:45 sati igraju Španija i Italija, a borba za medalje je zakazana za nedjelju.

Utakmica za treće mjesto se igra u Enschedeu u 15 sati, a finale je u Rotterdamu u 20:45 sati.