FIFA sve više

Sinoć je utakmicom između egipatskog Al Ahlyja i novozelandskog Auckland Cityja počelo Svjetsko klupsko prvenstvu u Maroku.

Al Ahly je prošao u četvrtfinale nakon što je slavio rezultatom 3:0 pogocima Husseina Elshahata (45+2'), Mohameda Sherifa (56') i Percyja Taua (86'), a u završnici susreta smo vidjeli historijsku scenu.

U sudijskoj nadoknadi susreta kineski sudija Ning Ma je pokazao crveni karton defanzivcu Auckland Cityja Adamu Mitchellu i dosudio penal.

No, nakon što je otišao do VAR monitora i pogledao spornu situaciju, uvjerio se da je pogriješio što je pokazao na bijelu tačku i ispravio je svoju odluku.

Mnogi na stadionu su ostali zbunjeni kada su čuli s razglasa sudijin glas. Ma je nakon pregledanog snimka uključio mikrofon, te je publici obrazložio svoju odluku.

Naime, FIFA je eksperimentalno uvela pravilo po kojem sudija gledateljima na stadionu i putem televizije objašnjava sporne odluke, baš kao što se o godinama unazad radi u američkom fudbalu, tačnije NFL ligi.

Egipatski sastav će u četvrtfinalu igrati protiv prvaka CONCACAF-a Seattlea, a boljeg iz tog dvoboja u polufinalu čeka evropski prvak Real Madrid.

U drugom dijelu ždrijeba južnoamerički prvak Flamengo će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između marokanskog Wydad Casablance i saudijskog Al-Hilala.