PROMJENE FORMATA

Argentina je osvojila Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje ćemo pamtiti po dominaciji Lionela Messija i njegovoj prvoj tituli svjetskog prvaka, ludo finale, najluđe ikada vjerovatno, nekoliko velikih sudijskih grešaka i još jednoj hrvatskoj medalji.

Mundijal u Kataru je bio specifičan i po tome što je bio prvi koji se igrao tokom zime, a osim klimatskih posebnosti, nikad se više nije pisalo o uticaju politike na jedan Mundijal. Naravno, u pitanju je kontraverzna odluka FIFA-e da dodijeli takmičenje zemlji u kojoj se na dnevnoj bazi krše ljudska prava.

Ovo je bilo posljednje svjetsko prvenstvo na kojem su igrale 32 reprezentacije. Već od onog idućeg, koje će se održati 2026. godine, igrat će čak 48 reprezentacija. To će vrlo vjerovatno dovesti do dodatnog razvodnjavanja kvalitete, a osim broja ekipa, promijenit će se još nekoliko stvari.

Od dodatnih 16 reprezentacija na svjetskom prvenstvu tri mjesta će dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedno pacifička. Zadnji učesniik dobit će se međukontinentalnim razigravanjem.

Evropske kvalifikacije počet će u martu 2025. godine i trajat će godinu dana. Više detalja o formatu kvalifikacija UEFA će objaviti 25. januara sljedeće godine.

Osim broja ekipa, mijenja se i format svjetskog prvenstva. Osim dosadašnjeg sistema u kojem dvije od četiri reprezentacije iz svake od osam grupa idu u osminu finala, na novom Mundijalu ćemo najvjerovatnije gledati 16 grupa sa po tri ekipe. U nokaut-fazu će ići ponovno dvije reprezentacije, ali će se ovog puta odigrati jedno dodatno kolo nokaut-faze, šesnaestina finala, u kojem će ostati najbolje 32 reprezentacije na turniru. Umjesto dosadašnje 64 utakmice, igrat će se 80.

Postoji mogućnost i da FIFA promijeni format i odluči se na 12 grupa s po četiri reprezentacije. Dosad je Svjetsko prvenstvo trajalo 32 dana uz 64 utakmice, a sada će ako bude 12 grupa s po četiri reprezentacije morati trajati najmanje 35 dana i imati čak 104 susreta.