Medijski konsultant

Medijski konsultant u Prištini Melazim Koci izjavio je za ABC news da je dijalog Kosova i Srbije u ćorsokaku i da je šteta što još nema načina da se dođe do rješenja, dodajući da je potrebna promjena tog formata, kako bi se dijalog "izvukao iz krize".

Uz ocjenu da je Srbija, od postizanja Ohridskog sporazuma, jasno stavila do znanja da za njega nije zainteresovana, Koci kaže da je iznenađujuće - zašto kosovska strana nije zainteresovana za taj sporazum.

"U pravu ste kada kažete da je dijalog u krizi. Format koji EU vodi preko Miroslava Lajčaka i Josepa Borrella nije na dobrom putu, pošto izgleda da Srbija tako nešto ne želi, a Kosovo mora da učini više da ne bi ostavilo prostor za izgovore da Beograd ima prednost i da time potkopa dogovor. Prijedlog Edija Rame o međunarodnoj konferenciji nije primjeren, ali je potrebna promjena formata, u kojem bi Emmanuel Macron, Olaf Scholz i SAD sa Velikom Britanijom mogli da izvuku dijalog iz krize", objašanjva Koci.

Dodaje da bi se srpska strana protivila formatu koji bi mogao da bude povoljan za Kosovo, jer bi bile uključene SAD.

"Kosovska strana treba da podrži uključivanje Scholza i Macrona, kao i visokog američkog zvaničnika, možda Blinkena, pošto je Srbija zatražila podršku Rusije. Ako se tako nešto ne uradi, ne vjerujem da ćemo imati bilo kakve šanse da dođemo do rješenja, pošto u okviru EU još uvijek ima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo, tako da nam je teško da napredujemo u tome pravcu, jer će EU zadržati neutralnu poziciju“, pojasnio je Koci.

On je naveo i da je dolazak američke delegacije u Prištinu, koju čine uglavnom predstavnici Pentagona, važna poruka za Kosovo.

"U nedjelju će doći visoka delegacija iz SAD i ne vjerujem da je to obična posjeta. Mislim da oni dolaze na Kosovo zbog bezbjednosnih pitanja. Nisu mislili da bi situacija na Kosovu mogla da eskalira i mislim da će njihova poruka biti da Kosovo bude oprezno i da ne stvara povod Srbiji za eskalaciju situacije“, zaključio je Koci.

Izvor: ABC news/Kosovoonline