ČOVJEK ZA VELIKE STVARI

Pogodak koji je postigao u utakmici protiv SAD-a na više je načina obilježio karijeru Garetha Balea.

Iako su im američki nogometaši u prvom dijelu održali lekciju iz lijepog i atraktivnog te na kraju i učinkovitog nogometa, igrači Walesa uspjeli su se sabrati te u drugom dijelu doći do pogotka vrijednog velikog boda, boda koji ih ostavlja u izjednačenoj borbi za prolazak skupine na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Strijelac je bio tko drugi nego Gareth Bale, njihov velikan, koji je prvo kazneni udarac izborio, a onda ga i pretvorio u pogodak. 

Ovo su Velšani čekali 64 godine

Bio je to njegov 41. pogodak u nacionalnom dresu u ukupno 109 nastupa, ali i pogodak koji su njegovi sunarodnjaci čekali 64 godine. Odnosno, prvi pogodak Walesa na svjetskim prvenstvima koje je većina njegovih sunarodnjaka do sada doživjela.

Razlog tome je što je Velšanina ovo prvo Svjetsko prvenstvo još od 1958. godine, kad su pod vodstvom legendarnog Jimmyja Murphyja u četvrtfinalu eliminirani od kasnijeg prvaka, Peleovog Brazila.

Prije Balea, posljednji strijelac za Wales na Svjetskom prvenstvu bio je Terry Medwin, čovjek koji danas ima 90 godina te je mogao svjedočiti svom nasljedniku, kao jedan od rijetkih koji ne samo da su vidjeli posljednja dva gola Walesa na SP, nego je jednog od njih i postigao.

Velikim slovima se upisao u povijest

No, nije nogometaš Los Angeles FC-a, s kojim je prije koji tjedan osvojio naslov MLS prvaka, uz naravno upis u listu strijelaca, došao samo do tog postignuća.

On je napravio nešto što je do sada uspio samo jedan čovjek i to čovjek ogromnog imena, David Villa. Postigao je pogodak u svom prvom nastupu na svjetskom i europskom prvenstvu te u svom prvom finalu Lige prvaka.

Bale je otvorio velšku bajku na Euru 2016. godine pogotkom protiv Slovačke te je to ponovio šest i pol godina kasnije u Katru. Također je bio strijelac vodećeg (2:1) pogotka Reala u finalu Lige prvaka 2014. godine, koje je Kraljevski klub u pravoj drami osvojio. 

David Villa je u tom kontekstu ipak još jači. 2006. je u svom prvom nastupu na Mundijalu Ukrajincima zabio dva komada, dok je dvije godine kasnije, Euro koji je na kraju osvojio i bio prvi strijelac istog, otvorio hattrickom protiv Rusije. Ligu prvaka uzeo je 2011. godine, također postigavši pogodak u svom prvom finalu.

Sve u svemu, sigurni smo da Gareth Bale još uvijek nije rekao svoje posljednje na ovom natjecanju, za koje većina smatra da mu je svakako posljednje u karijeru s reprezentacijom, no mnogi vjeruju da bi u slučaju dobrog rezultata čak mogao okačiti kopačke o klin.

Uživajmo u majstoru dok možemo!