PIĆE NIJE SVE, ALI...

Zabrana alkohola na stadionima tokom Svjetskog prvenstva u nogometu, u posljednji trenutak, koju je FIFA objavila u petak, simbol je proturječnosti predstojećeg Mundijala.

Katar pokušava pronaći ravnotežu između uspješnog turnira koji će biti ugodan za navijače i uvjeravanja svog muslimanskog stanovništva da nisu ugrozili vjerska pravila i običaje.

Ali preokret u posljednjem trenutku izazvao je zbunjenost i zabrinutost. Također je pokrenulo pitanja o vremenu odluke, ali i što bi se još moglo promijeniti.

Kad se Katar kandidovao za domaćina Svjetskog prvenstva, znao je, kao i ostatak svijeta, da je malo vjerojatan kandidat, podsjeća BBC.

I, kao mala, ali vrlo bogata nacija sa strogim načinom života i velikim ambicijama da bude ozbiljan posrednik u sportskom svijetu - ima mnogo toga za dokazati.

No, koliko god sve to bilo kontroverzno i skupo, izgradnja stadiona mogla je biti jednostavniji dio - u usporedbi sa sigurnim dovođenjem navijača do i od dvorana, istovremeno osiguravajući da uživaju u nogometu i kulturi.

"Zapravo sam zabrinut. Ovako nešto još nismo imali... Sa tako puno ljudi. Svi su ovdje odjednom došli. Brinem se što će to biti", rekao je jedan stanovnik Katara.

Ako ste nogometni navijač koji putuje u Dohu uz velike troškove, oprostit će vam se što ne znate tačno što možete očekivati. Drugačija je slika za građane Katara, koji osjećaju nacionalni ponos zbog domaćinstva Svjetskog prvenstva.

Zabrana prodaje alkohola smatrat će se kao uspjeh vlasti koje ostaje vjerno pravilima kojih se ogromna većina pridržava u Kataru.

Ali postoje i pitanja o tome zašto FIFA nije mogla zahtijevati od Katara da se drži plana i o dosljednosti. Za Svjetsko prvenstvo 2014. su natjerali Brazil da promijeni svoje zakone o prodaji alkohola na utakmicama.

Piće nije glavni razlog zbog kojeg navijači putuju u Katar, ali za mnoge je to dio nogometne kulture.

To je također simbolično za tanku liniju kojom Katar hoda: predstavlja se na jednoj od najvećih svjetskih pozornica kao zemlja koja je okrenuta prema vani i gostoljubiva, a istovremeno zadržava svoj kulturni, vjerski i konzervativni integritet.