Oglasio se i Lewandowski

Cezary Kulesza, predsjednik Fudbalskog saveza Poljske, objavio je na društvenim mrežama da poljska reprezentacija ne namjerava igrati utakmicu baraža za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru zbog ruskog napada na Ukrajinu, javlja Anaadolu Agency (AA).

“Nema više odugovlačenja, vrijeme je za djelovanje. Zbog eskalacije agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, reprezentacija Poljske ne namjerava igrati baraž utakmicu protiv Rusije. Ovo je jedina ispravna odluka. U pregovorima smo s češkim i švedskim savezom kako bismo iznijeli zajednički stav Svjetskoj fudbalskoj federaciji”, objavio je Kulesza na Twitteru.

Na njegovu objavu reagovao je i jedan od najboljih fudbalera današnjice Robert Lewandowski, kapiten poljske reprezentacije i Bayerna.

“Prava odluka. Ne mogu da zamislim da igram utakmicu s reprezentacijom Rusije u situaciji kada se nastavlja oružana agresija na Ukrajinu. Ruski fudbaleri i navijači nisu odgovorni za to, ali ne možemo se praviti da se ništa ne dešava”, poručio je Lewandowski.

Polufinalni duel baraža za Mundijal između Rusije i Poljske bio je zakazan za 24. mart u Moskvi. U drugom polufinalnom duelu istog dana sastaće se Švedska i Češka u Solni. Pobjednici polufinalnih susreta finale su trebali igrati 29. marta u Moskvi ili Chorzowu, u zavisnosti od toga da li bi se kvalifikovali Rusija ili Poljska.