19-godišnji kralj Europe

Luka Dončić je u nedjelju navečer postao 19-godišnji kralj Europe nakon što je proglašen najmlađim MVP-om u povijesti Eurolige.

Luka Dončić okitio se naslovom prvaka Europe nakon što je njegov Real Madrid u finalu svladao Fenerbahče sa 85:80 te time nadvisio ionako nestvarnu godinu.
Naime, 19-godišnji Slovenac je u jednoj sezoni postao reprezentativni i klupski prvak Europe, MVP Eurolige i MVP Final Foura. Također, proglašen je i nadolazećom zvijezdom te mu se sprema visok izbor na NBA draftu.
Sve to Dončić je postigao sa samo 19 godina, što dosad još nikome nije pošlo za rukom. Za 28 minuta u finalu upisao je 15 poena, tri skoka i četiri asistencije te postao tek četvrti igrač u povijesti Eurolige koji je dobio nagradu za MVP-a sezone i Final Foura.
Tijekom cijele sezone Dončić je jednostavno bio fenomenalan, a europska trenerska legenda Dušan Ivković rekao je kako je zreliji od Dražena Petrovića i Tonija Kukoča u toj dobi. Sa svime što je dosad ostvario u svojoj karijeri definitivno se može usporediti s takvim velikanima u tim godinama.
Toni Kukoč je prvi put postao MVP Eurolige u dobi od 22 godine (1990.), kao što je to bio i Dino Rađa 1989. godine i Arvydas Sabonis 1986. Dražen Petrović je to postao godinu dana mlađi od njih, kada je s 21 godinom predvodio Cibonu na Final Fouru 1985.
Ipak, niti jedan igrač nije se približio onome što je Dončić postigao s Realom u tako mladoj dobi, a to je još jedan pothvat koji ga čini jedinstvenim. Ne samo da je dokazao da je elitni NBA potencijal, već je dokazao da je jedan od najboljih europskih talenata svih vremena.
Nakon što je izdominirao na europskim parketima, slovenski fenomen spreman je podići svoju igru na drugu razinu i pripremiti se za NBA. Doduše, još uvijek nije odlučio hoće li se otisnuti već iduće sezone, ali njegov ovogodišnji izbor na draftu mogao bi biti savršen kraj jedne nevjerojatne sezone.