Pregovori u toku

U predstojećim kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2017. godine, nakon žrijeba u Minhenu, selekcija Kosova za protivnike će imati reprezentacije Slovenije, Bugarske i Ukrajine.

To će biti prve zvanične utakmice selekcije Kosova na međunarodnoj sceni. Gostujući u Jutarnjem programu RTK2, predsjednik Košarkaške federacije Kosova Erod Belegu ističe da Kosovski savez spremno dočekuje start kvalifikacija, i da se već radi na formiranju seniorske selekcije.

“Sa FIBA-om smo definitivno dogovorili i precizirali da Dardan Berisha, koji je ranije nastupao za selekciju Poljske ima pravo nastupa za reprezentaciju Kosova, i on je to sa zadovoljstvom prihvatio. Pratimo i mnoge druge igrače, a zanimljivo je da smo poziv za nastup, preko menadžera uputili i Dejanu Musliju, koji je rođen u Prizrenu. Vidjećemo šta će od svega biti“, rekao je Belegu za RTK2.

U međuvremenu smo par kvalitetnih igrača, koji su porijeklom sa Kosova, pronašli i na školovanju u Americi, i mnogi od njih su prihvatili da igraju za Kosovo. Jedini koji sigurno neće igrati za našu reprezentaciju je Kenan Spahiu, koji je odlučio da igra za reprezentaciju Turske.

Belegu kaže da će reprezentaciju Kosova sa klupe predvoditi Arber Krasniqi, a da nije isključeno i da neki od američkih igrača koji igraju u kosovskim ekipama dobiju kosovsko državljanstvo.

“Trenutno sa Slovenijom imamo dva sporna igrača, to su Kastrati i Morina, koji su po FIBA-inim pravilima slovenački igrači, i oni upravo zato što su sa nama u grupi nisu puno voljni da ih puste”, dodaje predsjednik Košarkaške federacije Kosova.

Do prvih kvalifikacionih susreta, selekcija Kosova odigraće desetak kontrolnih mečeva, od kojih su neki ugovoreni.