Turističke i porodične posjete

Sa viznom liberalizacijom napravljen je balans u putovanjima između onih putnika koji putuju iz Prištine i onih koji na Kosovo pristižu iz zemalja EU, istakla je Agnesa Aliu iz aviokompanije "Reiseburo Prishtina".

Aliu je u razgovoru za Kosovo Online objasnila da je nakon vizne liberalizacije koja je stupila na snagu 1. januara 2024. godine, gotovo izjednačen broj putnika koji iz Prištine putuju u neku od zemalja EU, i onih koji dolaze na Kosovo, dok je, dodaje, prije liberalizacije bio većih broj putnika koji pristižu na Kosovo.

Ističe da građani Kosova za putovanje najčešće biraju Njemačku, Švicarsku, Finsku i Švedsku.

"Postoji stalni porast klijenata, putnika za letove. Imamo i nove sezonske destinacije koje pružamo. Sada možemo da kažemo da je od vizne liberalizacije, od januara, napravljen balans u putovanjima i putnicima, sa polascima iz Prištine i iz dijaspore ka destinacijama koje pružamo. Na primjer, ka Njemačkoj, Švicarskoj, Finskoj i Švedskoj", kazala je Aliu.

Građani Kosova u šengenskom prostoru najčešće borave od tri do nedjelju dana, dodala je Aliu, a riječ je uglavnom o turističkim putovanjima ili posjetama rodbini.

"Naše dosadašnje iskustvo sa klijentima i putnicima koji putuju iz Prištine nakon vizne liberalizacije je da kratko borave, što znači da su u pitanju samo turističke ili porodične posjete. Ne možemo reći tačno, ali boravak varira od tri do pet, ili do nedjelju dana, ali ne duže d toga", naglasila je Aliu.