U VEČERNJIM SATIMA

Imate problema sa spavanjem? Ne možete zaspati od onog čudnjikavog zvuka koji dolazi iz vašeg trbuha?

Ako ovaj problemčić rješavate tako da idete pravac do kuhinje i gurnete glavu duboko u frižider u potrazi za sočnim pilećim krilcima koja su ostala od ručka, moramo vam reći da ste krenuli opasnim putem do katastrofalnog sna.

Jesti ili ne jesti prije spavanja, pitanje je na koje je teško odgovoriti Ovako i onako je dosta teško donositi bilo kakve odluke navečer. Pogotovo kada moramo odlučiti hoćemo li u krevetu pojesti onaj zadnji komad pizze ili ćemo ga ostaviti za sutra. Međutim, postoje namirnice koje smijete jesti pred spavanje jer neće utjecati na san.

Posni sir

Posni sir je idealan večernji obrok. U kombinaciji s nekom salatom ili salamom kao što su pileća/ pureća prsa ili kuhana šunka, posni sir će zbog probiotičkih bakterija pozitivno djelovati na zdravlje i neće nimalo opteretiti probavu.

Kokice

Noć je idealno vrijeme je da prije spavanja pogledate neki dobar film. No, kako ćete uživati bez ikakvih grickalica? Ne morate brinuti jer kokice su i više nego odlična hrana za prije spavanja.

Kokice sadrže kompleksne ugljikohidrate koji stimuliraju lučenje hormona serotonina zbog kojeg se osjećamo opuštenije, a i siromašne su masnoćama koje su poznate po tome što usporavaju probavu.

Banane

Banane su namirnice bogate triptofanom, aminokiselinom koja sudjeluje u proizvodnji serotonina. Serotonin između ostalog pomaže regulirati spavanje, a njegove niske razine u tijelu povezuju se s nesanicom.

Riba

Ribe možda spavaju s otvorenim očima, no vi ćete zaklopiti oči jedući iverak, losos i tunu. Ove ribe sadrže velike količine vitamina B6 koji je odgovoran za proizvodnju hormona spavanja melatonina.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi potiču proizvodnju triptofana i magnezija koji opuštaju mišiće i živce. Time stabiliziraju ritam srca koji vas dodatno opušta i uspavljuje.

Uzmite 10 badema i grickajte ih prije spavanja. Pazite da ne pretjerate jer su orašasti plodovi ipak bogati kalorijama (oko 500 kalorija na 100 grama), a i ugljikohidratima i mastima.