NA OI

Legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč je odgovorio na pitanje da li bi kombinovana reprezentacija bivše Jugoslavije uspjela na Olimpijskim igrama u Barceloni pobijediti selekciju SAD-a, sačinjenu od najvećih košarkaških zvijezda.

Podsjetimo, Kukoč je bio član hrvatske reprezentacije koja je 1992. godine odmjerila snage sa Dream Teamom na Igrama u Barceloni te su poraženi od najjače košarkaške reprezentacije ikad sastavljene.

Hrvatska je poražena od sastava predvođenog Michaelom Jordanom, Larryjem Birdom, Magicom Johnsonom i ostalima u susretu grupne faze, a potom i u finalnom susretu.

Utakmica za olimpijsko zlato je okončana rezultatom 117:85 za SAD što je bio prvi košarkaški turnir na kojem su Hrvati igrali pod hrvatskom zastavom od osamostaljenja.

Kukoč je prije nastupa za Hrvatsku igrao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije i to također vrlo uspješno budući da je bio svjetski prvak 1990. godine, dvostruki evropski i jednom bronzani na evropskim prvenstvima. Na Igrama koje su prethodile Barceloni, u Seoulu 1988. godine, osvojio je srebro.

Tokom promocije filma Čarobna sedmica autora Sabahudina Topalbećirevića, gostovao je na jednoj televizijskoj emisiji gdje mu je postavljeno pitanje da li bi Jugoslavija, da se nije raspala, slavila protiv SAD-a u finalu Igara 1992. godine.

"To su sve strašni igrači u tom Dream Teamu, svi igrači koji su u Kući slavnih, ali ima i nas, nije da nas nema. Da imamo iskustvo od tri ili četiri godine igranja u NBA ligi, da vidimo da su to igrači od krvi i mesa koji imaju svoje dobre i loše dane, mislim da bi to bila jedna od najboljih košarkaških utakmica ikad odigranih", rekao je Kukoč u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem i dodao:

"Znali smo da su oni fizički i atletski možda bolji od nas, ali što se same košarke tiče, njenih temelja, mislim da smo bili bolji. Dokaz tome su godine u kojima evropski igrači koji dolaze u NBA, oni pomažu tim ekipama, stavljaju ih u red. Prošli smo toliko vremena radeći na temeljima, stekne se znanje čitanja igre. To se vidi kod Nikole Jokića, Luke Dončića i svih koji su prije igrali", dodao je.