STROGA PRAVILA

Košarkaš Golden State Warriorsa Andrew Wiggins je odbio vakcinaciju i zbog toga će ostati bez 15 miliona dolara ove sezone.

Grad San Francisco, u kojem Golden State Warriorsi igraju svoje utakmice u dvorani Chase Center, je donio zakon prema kojem sve osobe koje borave u zatvorenim prostorima moraju biti vakcinisane.

To znači i da svi košarkaši koji igraju u Chase Centeru moraju biti vakcinisani.

No, 26-godišnji Wiggins je ponovio stav koji je iznio prije pola godine o odbijanju da se vakciniše, te se sada nalazi u velikom problemu.

Ukoliko zaista ostane pri svom stavu, to znači da neće moći igrati na 41 utakmici kod kuće, ali ni na gostujućim mečevima protiv Knicksa i Netsa u New Yorku u kojem je isti zakon kao u San Franciscu.

Protokolom NBA lige je regulisano da se igraču odbija 350.000 dolara od plate za svaku neodigranu utakmicu, što znači da će Wiggins od Warriorsa dobiti 16 od 31 miliona dolara za ovu sezonu.

No, još uvijek ima nade da Wiggins zaigra ove sezone na svim utakmicama. NBA liga je dozvolila košarkašima odbijanje vakcinacije ukoliko imaju zdravstveni razlog ili ukoliko im vjera to brani.

S obzirom da Wiggins nema valjan zdravstveni razlog, američki mediji pišu kako bi Golden State mogao tražiti izuzetak za Wigginsa na vjerskoj osnovi, no gradske vlasti San Francisca ga imaju pravo odbiti.