Ne podržavamo prijem Kosova u UEFA

Predsjednik Fudbalskog saveza Gruzije Levan Kobiashvili izjavio da je njegova organizacija nezadovoljna odlukom da Republika Kosovo bude primljena u Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) i istakao da je bio protiv toga.

“S obzirom na spoljnu politiku Gruzije, mi ne podržavamo prijem Kosova u UEFA. Bili smo među 24 zemlje protiv prihvatanja Kosova, ali je ono dobilo više glasova i kao rezultat toga postalo član najveće evropske fudbalske organizacije. Naravno, nismo zadovoljni ovom odlukom, ali moramo da je prihvatimo”, rekao je bivši fudbaler Šalkea i Herte za gruzijski Rel.
Uz Kobiashvilija, protiv prijema Kosova u UEFA javno su se izrazili prvi čovjek FS Crne Gore Dejan Savićević i ruski ministar sporta Vitaly Mutko.
Kosovo je, uz kršenje Statuta evropske kuće fudbala, postalo 55. član UEFA na Kongresu u Budimpešti odlukom većine glasova (28:24), što znači da će klubovi i reprezentacija moći da igraju utakmice u evropskim takmičenjima.

Pomenuta odluka otvorila je put i ka članstvu u FIFA, odnosno mjestu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.