Gen iz meduze usađen je u DNK ovce

Mlijeko genetski modificirane ovce moglo bi pomoći u proizvodnji lijekova za liječenje dijabetesa, hemofilije i poremećaja hormona rasta i to uz mnogo niže troškove od tradicionalne medicine.

Ovce koje svijetle u mraku privukle su veliku pažnju svjetske naučne zajednice. Genetski modificirane životinje iz Urugvaja mogle bi da se koriste u proizvodnji jeftinih lijekova.
Te ovce izgledaju isto, isto se glasaju i isto se hrane kao i obične. Tek u mraku, pod ultraljubičastim svjetlom, vidi se zašto su posebne, kaže reporterka Al Jazeere Lucia Newman.
Fluorescentne ovce, rođene su u oktobru prošle godine na Institutu za reprodukciju životinja u Urugvaju.
U saradnji sa Institutom Pasteur, fluorescentni gen dobijen iz meduze koja svijetli u mraku, usađen je u DNK ovce. Vjeruje se da je ovo prva takva janjad ikada rođena.

Interes naučnika širom svijeta

"Dodali smo zeleni fluorescentni protein, jer ga je lako pratiti, kako bismo potvrdili da ova tehnika zaista djeluje na ovcama. Sada znamo da će svaki drugi protein biti jednako uspješan, ako se upotrijebi pomoću ove tehnike", kaže Martina Crispo sa Instituta Pasteur u Montevideu.
Svrha eksperimenta nije samo postići da ovce svijetle u mraku. Riječ je o velikom naučnom uspjehu.
Mlijeko ovce genetski modificirane ovom tehnikom moglo bi pomoći u proizvodnji lijekova za liječenje brojne bolesti, od dijabetesa do hemofilije i poremećaja hormona rasta i to uz mnogo niže troškove od tradicionalne medicine, kaže reporterka Newman.
Ova tehnika, koja se već pokazala kao uspješna na drugim vrstama životinja, do sada nije bila dostupna u Latinskoj Americi.
"Riječ je o modernim, skupim i složenim tehnologijama, koje se koriste u samo nekoliko razvijenih zemalja. Željeli smo da budu dostupne u Latinskoj Americi, posebno u Urugvaju, kako bi farmaceutske kompanije u našoj regiji mogle razvijati različite projekte", kaže Alejo Menchaca sa Instituta za reprodukciju životinja.
Fluorescentne, genetski modificirane ovce zainteresirale su naučnike širom svijeta. To je dokaz, kaže doktor Menchuca, da je Urugvaj mala zemlja koja ima velike planove kad je riječ o razvoju medicine i farmacije.
Izvor: Al Jazeera