CSIRO

Organizacija znanstvenih i industrijskih istraživanja Commonwealtha – CSIRO ( The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) razvila je silikonske smole pogodne za 3D ispis medicinskih dijelova.

Voditelj CSIRO-ovog tima za biomedicinsku kemiju polimera dr. Tim Hughes rekao je da smole imaju potencijal za upotrebu u 3D tiskanim medicinskim uređajima kao što su zubni uređaji, slušni aparati, kohlearni implantati i protetika. Također, istraživački tim je otkrio da je nova osobina smole njeno superljepljivo svojstvo.

Prema CSIRO-u smole nisu citotoksične, vrlo su prozirne, imaju prilagodljiva mehanička svojstva i sposobne su tiskati složene dizajne u visokoj rezoluciji, uključujući nepravilne oblike, tanke stijenke i šuplje strukture.

Motivacija za razvoj nove tehnologije bila je pomoć u prevladavanju izazova koji postoje kada se trenutne silicijske smole koriste za 3D ispis. To uključuje nisku rezoluciju, malu brzinu i potrebu za korištenjem specijaliziranih printera, što može biti skupo.

“Jedinstvene biokompatibilne smole mogu se pohvaliti nizom izvrsnih svojstava i mogu se koristiti s off-the-shelf printerima, bez potrebe za ikakvim izmjenama”, objasnila je kemičarka Ke Du iz CSIRO-a, a prenosi geek.hr

Silikonske smole mogu se koristiti s 3D digital light processing (DLP) printerima s rasponom valnih duljina svjetlosti od 360-500 nanometara, kao i s uobičajenim komercijalno dostupnim stolnim DLP 3D printerima.

Istraživački tim dodao je da će tehnologija vjerojatno raditi i na stereolitografskim 3D printerima i na drugim fotoobuhvatnim 3D printerima, poput inkjet i ekstruzija.

Autor: Fena