JustDelete.me

Brisanje naloga sa društvenih mreža ili nekih drugih internet lokacija umije da bude vrlo zamorno, teško, pa i frustrirajuće iskustvo.

Većina sajtova, koji traže registraciju, napravljena je tako da u ovom ili onom koraku oteža brisanje naloga ili isključenje sa servisa u potpunosti.
Ipak, JustDelete.me portal sakupio je na jednom mjestu direktne linkove ka mjestima sa kojih možete najjednostavnije i najbrže da se isključite ili izbrišete svoje podatke.
Sajtovi su izlistani po abecedi i spisak stalno raste. Prema načinu na koji se možete isključiti sa nekog sajta i koliko dugo korisnički podaci ostaju u bazi JustDelete.me je sajtove podijelio u 4 kategorije.
Zelena označava lako brisanje i uklanjanje gotovo svih podataka nakon određenog vremena poslije brisanja. Žutom obojeni sajtovi zahtijevaju nekoliko dodatnih koraka za brisanje, koji uključuju i traženje dozvole za brisanje naloga.
Crvenom bojom predstavljeni su sajtovi sa kojih se veoma teško može ukloniti korisnički nalog i podaci. Nažalost, postoje i crnom bojom predstavljeni sajtovi koji još ne nude mogućnost brisanja naloga i na kojima podaci korisnika ostaju zauvijek u bazi sajta.
Potpuna anonimnost vam, svakako, nije zagarantovana, ali ukoliko mislite da svijet zna previše o vama, onda je JustDelete.me odlično mjesto na putu vašeg "iščezavanaja" sa interneta.
Na vama je, takođe, da u budućnosti pazite šta objavljujete i na koje se sajtove registrujete.
Neki od sajtova sa kojih se nikako nećete "skinuti" su Wikipedia, WordPress.org, GoDaddy, Sturbucks, Pinterest, Steam, Netflix i drugi.Uz dosta muke, "napolje" će vas pustiti Skype, iTunes/Apple ID, New York Times, Pandora, Vine...Facebook, Twitter, Yahoo, Google, Dropbox, Flickr, Forsquare, LinkedIn, MySpace, Outlook, Instagram i ImageShack će vam, između ostalih, lako dozvoliti da odete sa njih, ali će vaše podatke zadržati na svojim serverima još neko vrijeme, nakon kojih će podaci biti obrisani.