Daily Telegraph

Porast prodaje Samsung mobilnih uređaja pomogao je platformi Android da osvoji 70 posto tržišta, a to je gotovo devet posto više nego prošle godine, piše Daily Telegraph.

Androidovih 70,4% udjela na evropskom tržištu značajno nadvisuje iOS koji je stao na 17,8%, te zasjenjuje 6,8% Windowsa, sudeći prema zadnjim podacima Kantar Worldpanel ComTecha.
U SAD-u je stanje ipak malo ravnopravnije.
Googleov Android pokriva 52%, no povećao se minimalno u odnosu na prošlu godinu. Ovdje iOS bolje stoji s 41,9% te bilježi brži porast. Windows platforma također raste brže od Androida, ali zaostaje s vrlo malih 4,6% ukupnih korisnika.
Samsung je dosadašnjim neprekidnim rastom stekao veliku prednost, no nova Sonyjeva Xperia Z mogla bi mu ugroziti prvo mjesto u Evropi. Naime, oko 38% korisnika Xperije stari su Samsungovi korisnici koji su odustali od marke nakon Galaxy S2.
"Samsung se sada nalazi u poziciji gdje se, nakon dvije godine neprekidnog rasta, mora usredotočiti na održavanje vjernosti postojeće baze korisnika želi li nastaviti uspješno poslovati. Samsung, po sadašnjim procjenama, ima drugo mjesto po odanosti svojih korisnika s 59%, no to je poprilično daleko od Appleovih 79%", rekao je Paul Moore, direktor Kantar Worldpanel ComTecha.
Postotak smartphone korisnika u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 65%, a od svih mobilnih uređaja prodanih u zadnja tri mjeseca, njih 85% su "pametni telefoni".