RADILA I U TESLI

Mira Murati godinama radi u američkoj kompaniji za razvoj vještačke inteligencije OpenAI, a prije nekoliko dana postala je privremena izvršna direktorica ove kompanije koja stoji iza proizvoda koji se smatraju revolucionarnima - ChatGPT i DALLE.

Ova 34-godišnja inžinjerka je nadgledala razvoj spomenutih proizvoda. Na čelu OpenAI-a se nalazi nakon što je upravni odbor ove kompanije smijenio Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora, a podsjetimo Altman je jedan od osnivača ove kompanije.

Iz OpenAI-a su saopćili da Murati ima "jedinstven set vještina" te da će osigurati "tečnu tranziciju do izbora stalnog izvršnog direktora".

Iako je od prošle godine bila glavna tehnološka direktorica, sadašnji i bivši uposlenici OpenAI-a tvrde da je predvodila kompanijine poslovne aktivnosti. Pobrinula se da inžinjeri razvijaju ChatGPT prema utvrđenom rasporedu.

Upravljala je odnosima kompanije s Microsoftom kao investitorom i kao nekim ko je primijenio tehnologiju OpenAI-a. Riječ je o proizvodu koji je utjecao na oblikovanje politike prema vještačkoj inteligenciji u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

"Ima dokazanu sposobnost da sastavlja timove s tehničkom stručnošću, komercijalnim duhom i dubokim uvažavanjem važnosti misije", napisao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u tekstu za časopis Time.

Kako je konstatovao, Murati je pomogla u stvaranju nekih od najuzbudljivijih alata vještačke inteligencije koje smo ikada vidjeli.

Murati je rođena u Albaniji, a obrazovala se u Kanadi. Po obrazovanju je mašinska inžinjerka, a već kao studentkinja Koledža Dartmouth napravila je hibridni trkaći automobil. Radila je u Tesli, gdje je imala ključnu ulogu u razvoju modela X. Zatim je radila u startup kompaniji Leap Motion koja je razvila računarski sistem za praćenje pokreta ruku i prstiju. Od 2018. je uposlenica OpenAI-a.

Murati je kazala da ju je rad u Tesli doveo u vezu s vještačkom inteligencijom te da ju je to inspirisalo da traži posao u toj oblasti. U trenutku kada se zaposlila u OpenAI-u, ova kompanija je bila neprofitna organizacija posvećena tome da vještačka inteligencija koristi cijelom čovječanstvu. Kasnije je postala profitnom kompanijom kako bi imala novac za razvoj vještačke inteligencije, piše list New York Times.