Šokiraće vas kako to zapravo radi

Mira Murati (34) rođena je u Albaniji, a postala je jedna od najvažnijih figura u kompaniji "Tesla". Vještačka inteligencija, kojom se bavi od 2013. godine, postala je njena velika strast, a postignuća ove nesvaidašnje žene mijenjaju svijet, te se upravo u Mirinim rukama nalazi ogromna moć koju rijetko ko može da kontroliše.

Mira je rođena 1986. u malom gradu u Albaniji. Od ranog djetinjstva bila je fascinirana tehnologijom i naukom, pa je odmah nakon srednje škole upisala fakultet informacionih tehnologija na Univerzitetu u Tirani, gdje je diplomirala kao jedan od najboljih studenata. Nakon završetka osnovnih studija, preselila se u Ameriku i upisala master na Institutu tehnologije u Masačeutsu.

Karijeru je započela u svijetu investicionog bankarstva. Veteranka je kompanije Tesla, gdje je bila nadležna za razvoj Model X, a u OpenAI-ju je od 2018. Odavno je učila sve mogućnosti koje pruža vještačka inteligencija, te radi na unapređenju svih OpenAl autputa. I dok ljudi u svijetu raspravljaju o prednostima i manama novoj tehnologiji, milijarde dolara se oslanjaju na njen uspjeh.

Mira se pridružila "Tesli" kada je kompanija razvijala rane verzije autopilota, svog softvera za pomoć vozaču sa AI-om, i radila je na robotima sa AI za fabrike. Upravo to ju je navelo da pogleda i druge aplikacije iz cijelog svijeta. Željna znanja i napretka, prelazi u "Leap Motion" 2016. godine. Smatrala je da će rad na računarima da pretvori u "intuitivnu igru kao sa loptom". Međutim, došla je do zaključaka da tehnologija zasnovana na VR-u nije ni blizu masovne proizvodnje.

Shvativši da je će masovni napredak u tehnologiji imati presudnu ulogu u rješavanju najvećih svjetskih izazova, pridružila se OpenAI-u 2018. godine, a tada je postala glavni nadzora nad uvođenjem Dall-E i ChatGPT-a.

Dok je Google, uglavnom, svoje istraživanje veštačke inteligencije držao u tajnosti u laboratoriji, OpenAI je široko dostupan. Murati smatra da bi zadržavanje laboratorijskih podataka u tajnosti, do kojih dolaze raznim istraživanjima, samo izazvalo ogroman šok u javnosti, koji bi mogao da pokrene razne neosnovane sumnje i glasine među ljudima. Iz tog razloga, sve o delovanju Al je javno dostupno, dok je Google svoje istraživanje vještačke inteligencije nije dijelio sa drugima.

Zanimljivo je da obožava pesmu "Paranoid Android" benda Raidohead. Da ima šarenolik ukus pokazuje i njena omiljena knjiga"Devinske elegije" Rajner Marija Rilkea, kao i film koje se uvek vraća "Odiseja u svemiru".

Iako se, zbog ogromnog znanja koje posjeduje i to u potpuno novoj tehnologiji, nalazi na listi najmoćnijih žena, svoj privatni život se trudi da sačuva od medija.