Ako je vjerovati glasinama koje kruže već neko vrijeme, kompanija Facebook radi na svom smartphoneu. Posljednji izvještaji govore da kompanija zapošljava inžinjere, koji rade na mobitelu. Uređaj bi se na tržištu trebao pojaviti već sljedeće godine.

Iako još uvijek nije sigurno da li će Facebookov mobitel ugledati svjetlo dana, koncept Michaela Bonikowskija nagovještava kako bi taj smartphone mogao izgledati.

Mobitel bi bio plave boje i bio bi tanki uređaj s metalnim kućištem i 4,2-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. Imao bi i kameru od pet megapiksela s prednje i drugu od osam megapiksela sa zadnje strane. Bonikowski je dizajnirao i punjač. Iako se radi o konceptu, spekulacije nisu ništa novo.

Kompanija Facebook na mobitelu navodno radi od 2010. godine. Pojedini izvori su rekli da je razvoj prekinut zbog komplikacija. U međuvremenu su se pojavile informacije i da Facebook, u saradnji sa HTC-om, radi na razvoju mobilnog uređaja kodnog imena Buffy.

New York Times je objavio da se intenztivno radi na hardveru uređaja. Ovo bi bio treći pokušaj društvene mreže da razvije smartphone. Te su informacije otkrili izvori bliski kompaniji.

Vjeruje se da je Buffy još uvijek u fazi razvoja. Zaposlena je grupa inžinjera, koji rade isključivo na Facebookovom mobitelu. Ovo bi moglo značiti i da Facebook namjerava i dublje ući na tržište mobilnih uređaja.