Ruski stručnjaci otkrili su novi, veoma kompleksni, kompjuterski virus, koji su nazvali Flame - to je  prvi kompjutreski virus koji je u stanju da koristi bežičnu tehnologiju Bluetooth da bi slao naredbe ili podatke.

Ovaj opasni virus podsjeća na ozloglašeni Stuxnet koji je svojevremeno napao iranska nuklearna postrojenja, ali je moćniji od njega - saopštili su predstavnici Firme za zaštitu od virusa Kaspersky.

Oni prenose da su inficirani, prije svega, kompjuteri u Iranu, Izraelu, na palestinskim područjima i u Siriji, ali da su pogođeni i neki sistemi u Sudanu, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Libanu.

Prema saznanjima firme Kaspersky, ovaj virus može da pravi protokole elektronske pošte, dokumenata i komunikacije uživo, da fotografiše sadržaj ekrana i da uključi mikrofon računara, pa i da snima razgovore.

Stručnjak njemačkog javnog servisa ARD za kompjutersku tehnologiju Jörg Schieb navodi da se radi o virusu koji se razlikuje od uobičajenih.

Njegov cilj nije sakupljanje podataka, na primjer čitanje podataka o kreditnim karticama da bi bila nanijeta šteta normalnim korisnicima.

Ovaj virus sakuplja gotovo špijunske podatke. Tu se ciljano špijunira, a u ovom slučaju su na meti špijunaže kompjutera na Bliskom istoku.

Firma Kaspersky dobila je zadatak od UN da posmatra i proučava ovaj virus te da istraži sve što može.

U slučaju virusa Stuxnet vjerovalo se da je u pitanju velika igra u kojoj učestvuju Izrael, SAD... ili obje te zemlje zajedno, jer je napadnuta iranska industrija.

Jörg Schieb kaže i da su autori najnovije virusa "pripadnici nekog veoma jakog tima koji radi za krupne zvjerke".

„Ne može se reći ko je iza toga, to nismo mogli da ustanovimo ni u drugim slučajevima kada se radilo o špijunaži, ali jedno je jasno: to nisu pojedini studenti ili hakeri, već neko mnogo moćniji. Iza svega stoji, možda, neka vlada, jer virus je tako zahtjevno programiran da to ne može biti djelo pojedinca već tima" - navodi on.

U projekat je uloženo mnogo novca. Ali, ko je iza svega, pitanje je na koje još nema odgovora - navodi Deutsche Welle.

Virus Flame već godinama "radi" a nije bio otkriven. Iran je saopštio da je proizveo program koji može da identifikuje i odstrani virus Flame.